Valitut materiaalit -50 %
Lue lisää
Portaat – valinta vuosikymmeniksi

Portaat – valinta vuosikymmeniksi

Kotia remontoitaessa senhetkisillä trendeillä on usein paljon painoarvoa, ja ne näkyvät keittiössä vuosikausia. Portaat ovat kuitenkin eräs sellainen kodin kaluste, jota ei juuri muuteta.

Laaja valikoima materiaaleja

Portaiden muodon sanelevat yleensä tila ja kerrosten pohjaratkaisut, mutta materiaaleissa on enemmän valinnanvapautta. Eräs suosituimpia on epäilemättä puu, joka sopii miltei kaikkialle, voidaan maalata ja on edullinen. Puu ei ole kuitenkaan ikuinen, ja se kuluu yllättävän nopeasti.

Lasi on toinen suosittu materiaali portaissa. Moderni lasi tuo ripauksen ylellisyyttä tilaa, mutta se ei ole kovin käytännöllinen, sillä se voi rikkoontua, ja lasin puhdistaminen on varsin työlästä. Näin on erityisesti silloin, kun kotona on pieniä käsiä, jotka ehtivät koskettamaan ihan kaikkea.

Portaita tehdään myös metallista, ja metalliportaat ovatkin oiva vaihtoehto silloin, kun tilaa on vähän. Metallia käytetään usein kierreportaissa.

Myös betoni on suosittu, ja betoniportaita käytetään paljon kerrostaloissa. Betoni on helppo materiaali, jota voidaan muotoilla mielen mukaan, ja joka on erittäin kestävä, joskin se saattaa näyttää vähän tylsältä.

Ajattomat luonnonkiviportaat

Portaita tehdään myös kivestä, pääasiassa marmorista, liuskekivestä ja graniitista. Marmori on epäilemättä ajattoman ylellinen, ja luonnonkiviportaista on iloa myös tuleville sukupolville. Kiviaskelmat sietävät kaikkea sitä, mitä kestävien portaiden tuleekin sietää, ja se muodostaa näyttävän yhtenäisen kokonaisuuden ikkunalautojen ja keittiötasojen kanssa.

Terrazzo Calacatta

Tutustu materiaaleihin!


Eräs luonnonkiven erityisen hyvä ominaisuus on se, että se ei kulu eikä sitä tarvitse erikseen huoltaa – pelkkä pyyhkiminen ja peseminen riittää.
Lapsiperheille luonnonkivi on parempi vaihtoehto laatoitukseen verrattuna, sillä se vaimentaa ääntä paremmin, eikä pienten jalkojen töminä häiritse muita niin paljon. Luonnonkiviportaat eivät myöskään narise.

Turvallisuuden näkökulmasta luonnonkivi on myös tulenkestävä. Ja hätätilanteessa portaat ovat tärkein reittiä kerrosten välillä.

Luonnonkivestä on rakennettu portaita jo vuosituhansia, ja se on edelleen suosittu porrasmateriaali. Luonnonkivien joukosta löytyy sopiva sekä klassisen tyylin ystäville että modernista tyylistä pitäville, ja kuviot sekä yhdistelymahdollisuudet ovat miltei rajattomat.

Kiehtovat luonnonläheiset sävyt

Vihreä on todellinen katseenvangitsija vaaleaseinäisessä tilassa. Verde Guatemala marmori ja Verde Savana graniitti ovat näyttäviä materiaaleja portaisiin, sillä ne tuovat mieleen syvänvihreän metsän ja sinivihreänä kimaltelevan meren. Todellinen helmi on Emerald Pearl graniitti, jossa on näyttävää vihreään taittuvaa kultaa ja sinisiä sävyjä. Verde Bahiassa on puolestaan vaaleampia vihreitä savuja ja miltei kellertäviä viivoja tummanvihreää taustaa vasten.
Balmoral Red sopii puolestaan punaisia sävyjä ja klassisempaa tyyliä kaipaaville.

Yönmustat tai teräksenharmaat graniittiportaat

Erityisen ylellinen valinta on yönmusta graniitti Nero Assoluto joka sopii yhtälailla portaisiin, ikkunalautoihin kuin takkoihinkin. Musta graniitti sopii poikkeuksellisen hyvin minimalistiseen ja moderniin sisustukseen, ja luo näyttävän kontrastin miltei minkälaisten kalusteiden ja sisustustyylien kanssa tahansa. Myös harmaat Blue Pearl, Steel Grey-graniitit ovat edelleen trendikkäitä. Harmaat graniittiportaat sopivat todella hyvin tehdasmaisiin loft-asuntoihin, ja tuovat mieleen entisten teollisuusrakennusten karheat betoni- ja tiilipinnat.

Liuskekiviportaat

Marmori ja graniitti ovat olleet käytössä jo vuosituhansia, mutta pienemmässä tilassa valkoisesta Bianco Carrara C:stä tehdyt portaat saattavat näyttää hiukan omituisilta. Hyvä vaihtoehto on liuskekivet Jura Grey ja Dietfurt Grey, jonka luonnon muovaama kuvio on kaunis, mutta kuitenkin marmoria vaatimattomampi.

Portaat ovat yleensä hintava ostos, joten sitäkin tärkeämpää on, että kaikki onnistuu heti ensiyrittämällä. Portaitahan käytetään vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Perehdy materiaaleihin, laske hinta ja pyydä tarjous!