Valitut materiaalit -50 %
Lue lisää
Kivitason hoito

Kivitason hoito

Miten säilytetään graniitti- tai kvartsitason kauneus

Ulkonäön ja käyttömukavuuden kannalta graniitti- tai kvartsitaso on paras valinta, mutta pystyäksesi käyttämään sitä päivittäin huoletta ja säilyttämään sen kauniin yleisilmeen Sinun on tiedettävä muutamia seikkoja materiaalien ominaisuuksista ja hoitopinnoista. Työtason moitteettoman kunnon hoitamiseksi tarvitset enintään 30 minuuttia vuodessa.

Mekaaniset vauriot ja lämpötila

Vaikka kyseessä on kivi, jota pidetään vahvuuden vertailukuvana, graniitilla on omat heikkoutensa. Asennuksen yhteydessä graniittitasot tuetaan siten, ettei niiden murtuminen ole mahdollista, mutta huolettomuuden tai onnettoman sattuman tapauksessa kiveä on mahdollista vaurioittaa. Tämä koskee ennen kaikkea työtason reunoja, joista kovan iskun vaikutuksesta voi irtoa paloja. Kivi on mahdollista korjata, mutta lopputulos ei ole verrattavissa lähtötilaan, ja mainitut viat eivät kuulu takuun piiriin. Tässä mielessä kvartsilla on paremmat edellytykset, koska se kestää paremmin mekaanisia vaurioita. Emme myöskään suosittele kiipeämään työtasoihin yltääkseen ottamaan jotain yläkaapeista. Työtaso on heikoin kapeimmissa – ennen kaikkea altaan ja keittotason – kohdissa sekä ihmisen painosta voi syntyä halkeamia.

Kivitason kestävyys ei riipu vain kivilajista, vaan myös viimeistelystä. Kaikista varmin ja yksinkertaisin nyrkkisääntö on: mitä tiheämpi (painavampi) ja sileämpi materiaali, ja mitä pienempi kiven huokoisuus, sitä kestävämpi.
Kiillotettu taso on huomattavasti tahraantumattomampi kuin hiottu kivi, toisaalta väärän puhdistusaineen tai -tekniikan käyttäminen saattaa tuhota kiven kiillon lopullisesti.

Suosittelemme käyttämään aina leikkuulautaa, koska vaikka veitset ja muut terävät esineet eivät naarmuta kivitasoja, voi pinnan jatkuva leikkaaminen johtaa kiillon menettämiseen, jonka korjaaminen onnistuu vain erikoistyökaluilla. Tämän lisäksi pintaan voi jäädä metallinjälkiä, jotka eivät ole naarmuja, mutta joita ei ole mahdollista poistaa erikoisaineita käyttämättä.

Kivipinta on herkkä hioma-aineille: älä käytä puhdistukseen metallisientä, käyttäessäsi pehmeätä liinaa varmistu, että se on puhdas – satunnainen hiekan jyvä voi vahingoittaa pinnan.

Graniitti ei ole herkkä korkeille lämpötiloille, mutta silti kannatta käyttää suoran liedeltä otetun kattilan tai paistinpannun alla kuuma-alustaa, koska pannujen ja kattiloiden (erityisesti saviastioiden) karhea pohja saattaa jättää kivipintaan naarmuja.

Kvartsipinnoissa on kuuma-aluksen käyttäminen pakollista, koska puristegraniitti sisältää liimaa, joka kosketuksessa kuuman esineen kanssa voi reagoida ja muodostaa jäljen, jota ei pysty työpinnasta poistamaan.

Päivittäinen hoito ja tahrat

Työtaso ei tarvitse erikoista päivittäistä hoitoa. Päivittäiseen puhdistukseen riittää kostea liina ja neutraali puhdiste, kuten laimennettu astianpesuaine tai lasipesuaine. Graniitti- ja kvartsipinnoille sopivat neutraalit (pH 7), heikosti happamat (pH 4 – 6) tai heikosti emäksiset puhdistusaineet (pH 8 – 10), marmorin puhdistukseen ei saa käyttää happamia aineita. Käytä mieluummin vesipohjaisia puhdistusaineita, koska ne ovat ympäristöystävällisiä eivätkä vahingoita terveyttä.

Piintyneiden tahrojen poistamiseksi kvartsilta voi käyttää myös voidemaista puhdistustahnaa (esimerkiksi Cif), mutta ei kannata hieroa pintaa voimakkaasti. Puhdistustahna ei sovellu graniitin puhdistukseen.

Kalkkikivisen työtason ja luonnonkivipaloja sisältävän Terrazzon huoltoa ja puhdistusta koskevat samat suositukset ja aineet kuin marmorin. Keramiikka on erittäin kestävä tekokivi ja siksi se ei vaadi erityistä huoltoa – märällä pyyhkeellä pyyhkiminen riittää.

Tahrojen poistamisen paras tapa on pinnan puhdistus välittömästi aineen kaatumisen tai roiskumisen jälkeen – mitä kauemmin aine pysyy pinnassa, sitä suurempi on piintyneiden tahrojen muodostumisen riski. Mitä vaaleampi on kivi, sitä huolellisempi on oltava. Hiotut kivipinnat ovat kiillotettuja pintoja heikompia. Suurinta varovaisuutta vaatii marmori. Erittäin varovainen on oltava sellaisten aineiden kanssa, kuten kahvi, tee, punaviini (ja alkoholi yleensä), öljyt, happamat hedelmät (sitruuna, appelsiini) ja mehut. Voimakkaiden tahrojen tapauksessa suosittelemme ottamaan yhteyttä meihin, koska tahrojen poistaminen riippuu kiven laadusta ja tahran aineesta.

Tarjoamme tunnustetun italialaisen yrityksen Stone Care Europen mainioita kivitasojen huoltosarja.

Erikoishoito

Tummanväriset graniitti- ja kvartsilaadut eivät tarvitse erikoishoitoa. Vaaleissa kivilaaduissa on kerran vuodessa tai kahdessa käytettävä erikoisaineita ns. „kiven sulkemiseen“. Aine parantaa kiven kestävyyttä tahrojen suhteen. Tähän tarkoitukseen sopivat rakennustarvikekaupoissa myynnissä olevat vastaavat aineet tai toimestamme tarjoamat tuotteet. Kiven kiiltoa parantavien tuotteiden vaikutus on tilapäistä – työtasot pysyvät kiiltävinä vain silloin, kuin niitä käytetään ja hoidetaan oikein.

Huom! Varmista aina, että tuote sopii työtasoosi, ja lue huolellisesti sen käyttöohjeet. Koska kivihoitoaineet ovat kemikaaleja, noudata aina niiden turvallista käyttöä varmistavia vaatimuksia!

Tee näin:

  • Käytä tason pyyhkimiseen pölyhuiskaa ja kosteaa rättiä. Puhdista taso säännöllisesti, ja kuivaa myös hanan ympärille tulevat roiskeet ja lammikot.
  • Käytä astioiden (maljakot, tarjottimet, lasit) alla siihen tarkoitettuja tabletteja, lasinalusia ja liinoja. Vaikka monet kivilajit (graniitti, marmori, kalkkikivi, keramiikka) sietävät kuumaa hyvin, käytä silti kattiloiden ja pannujen alla pannunalusta. Kvartsikivi ja terrazzo vaativat aina pannunalusen!
  • Naarmujen välttämiseksi älä pilko ruoka-aineita suoraan tasolla, käytä leikkuulautaa.
  • Jos kivitasolle päätyy ruokatahroja, pyri siivoamaan ne mahdollisimman pian. Tarvittaessa käytä neutraalia tiskiainetta. Huuhtele aina runsaalla vedellä ja kuivaa pinta!
  • Erityistapauksissa voi harkita keraamisten liesien puhdistamiseen tarkoitettuja puhdistusaineita, mikäli aine ei ole hapanta tai karkeaa. Testaa aina ensi puhdistusaineen sopivuus ja teho pienellä alueella, joka ei ole näkyvillä (esimerkiksi Granitopin näytepalalla).
  • Kuivuneiden ruokatahrojen, purukumin, steariinin, liiman, hillo- ja siirappitahrojen sekä muiden puhdistamiseen sopii pehmeä muovi- tai tukeva kumilasta. Vältä pinnan raapimista terävillä esineillä. Mahdollisuuksien mukaan kostuta likaantunut alue ennen ja jälkeen runsaalla vedellä (vaurioituneeseen kohtaan jää todennäköisesti jälki)

Vältä näitä:

  • Älä käytä etikkaa, valkaisuaineita/kloriittia, asetonia, liuottimia, bensiiniä tai happamia pesuaineita; myöskään vahvat kodin kemikaalit, jotka on tarkoitettu pesuhuoneen, lasin ym puhdistukseen ovat sopimattomia kivipinnalle. Väärillä aineilla voi vaurioittaa kivitasoa niin pahasti, että koko taso täytyy vaihtaa.
  • Älä hankaa kivitasoa karkeilla tahnoilla tai karhunkielillä. Tason puhdistamiseen sopivat parhaiten pesusienet, mikrokuituliinat ja pehmeäharjaksiset harjat. Jos rättiä tai harjaa on käytetty esimerkiksi juuresten tai tiskialtaan pesemiseen, varmistu ettei kangaskuitujen tai harjasten väliin ole jäänyt multaa tai hiekanjyviä, jotka voivat naarmuttaa kivitasoa.
  • Älä sekoita eri puhdistusaineita edes siis, vaikka internetissä niin suositeltaisiinkin. Jotkut kemialliset aineet reagoivat sekoittaessa keskenään ja muodostavat myrkkykaasuja.

Kivitason puhdistamiseen käytettävät välineet:

Suihkepullo, hellävarainen astianpesuaine
Kuminen tai muovinen lasta
Kumihanskat
Pehmeäharjaksinen harja
Vaahtomuovisieni (ilman karkeakuituista hankausvillaa)
Mikrokuituliina
Tarvittaessa suojalasit

Mikäli Sinulla on kysymyksiä tai haluat saada lisätietoja, soita tai lähetä meille kirjeesi.

Planet Pluto
Noble Carrara
Nero Africa
Noble Ivory White

Työtason huolto ja puhdistus

Keittiön uudistaminen on investointi omaan onnellisuuteen!

Kaikkein hygieenisin taso on kvartsikiveä

Puhdas koti vähällä vaivalla!

Kuinka ja millä näitä työtasoja huollettaan?

Työtasolle päätynyt neste on kuivattava välittömästi – niin kivipinta pysyy kauan kauniina. Granitop tarjoaa kivityypistä riippuen myös erilaisia hoitotuotteita. Työtason voisi käsitellä muutaman kerran vuodessa erityisellä kivenhoitotuotteella.

Kuinka kauan Granitopin tasot kestävät?

Granitop antaa kaikille valmistamilleen tasoille 5 vuoden takuun. Joidenkin tekokivien tehdastakuu on jopa 10–25 vuotta, mutta kestävyys riippuu kivitason materiaalista, käyttötottumuksista ja huollosta. Oikein ja säännöllisesti huollettuna kivitaso kestää kymmeniä vuosia.