Caesarstone -20%
Lue lisää
Työtason huolto ja puhdistus

Työtason huolto ja puhdistus

Kiviset työtasot ovat sekä kauniita että kestäviä eivätkä vaadi erityisen paljon hoitoa. Jos haluat olla varma, että silkkisen matta tai peilikirkkaaksi kiillotettu pinta säilyy uudenveroisena vuosikausia, on kuitenkin muistettava joitain sääntöjä.

Kivitason huolto ja huoltovälineet

Kivi, etenkin kvartsi ja graniitti, on ihanteellinen materiaali keittiön tai kylpyhuoneen tasoja varten. Mitä sileämpi ja tiheämpi kivi, sitä paremmin pinta kestää likaa ja tahroja. Kiven tiheydestä kertoo myös sen paino ja vedenimevyyskerroin – painavammat ja imevyydeltään lähellä nollaa olevat materiaalit kestävät enemmän likaa.

Internetistä löytyy paljon suosituksia käyttää erityisen hankalien tahrojen puhdistamiseen tärpättiä tai tinneriä, ammoniakkia, hammastahnaa, suuvettä, etikkaa tms. Joskus voikin olla hyötyä käyttää työtasolle spriitä tai laimeaa, desifiointiin tarkoitettua, kolmeprosenttista vetyperoksidia (H202 – vetysuperoksidi). Vetyperoksidilla on antibakteerisia ominaisuuksia, sitä myydään apteekissa ja (kuten myös alkoholia) käytetään haavojen puhdistamiseen (näiden aineiden nielemistä tai silmiin joutumista tulee välttää). Siltikin on pidettävä mielessä, etteivät edes hellävaraisen kuuloiset puhdistusaineet välttämättä sovi kivitasoille, vaan saattavat tuhota kiillotettu pinnan kiillon ja vahingoittaa myös hiottuja kivipintoja. Me emme suosittele kemiallisten kokeiden suorittamista kotona. Mikäli Granitopin huoltopaketin avulla et saa toivottuja tuloksia, tai tahra on jo liian vanha ja imeytynyt kiveen, kysy apua meidän ammattilaisiltamme ennen kokeellisiin keinoihin ryhtymistä.

Koska kivitaso on luonnollista alkuperää ja materiaalin väri, tiheys, kovuus ja muut ominaisuudet riippuvat sen mineraali- ja kemiallisesta koostumuksesta, on kivipinnan puhdistuksessa oltava varovainen kemiallisten aineiden kanssa. Normaalit hankaavat pastat, syövyttävät, valkaisevat tai happamat kemikaalit eivät sovi kiven kanssa, vaan puhdistamisessa kannattaa suosia vettä ja ruokasoodaa, PH:ltaan neutraalia astianpesugeeliä tai erityisiä kiville tarkoitettuja aineita.

Jos haluat ostaa huolto- ja puhdistusaineet muualta, tarkista ehdottomasti vaatimustenmukaisuustodistus ja koostumus. Keittiön työtasojen puhdistamiseen tarkoitetut puhdistus- ja huoltotuotteilla on korkeammat vaatimukset, niiden on oltava käyttäjälle turvallisia myös esimerkiksi kosketuksissa elintarvikkeisiin.

Graniitin ominaisuudet, puhdistus ja huolto

Graniitti on yksi vahvimmista luonnonkivistä. Vulkaanisen alkuperänsä ansiosta se on myös lämmönkestävä ja siksi voi jäädä vaikutelma siitä, että kivi kestää kaikkea. Itse asiassa myös graniitin kauneuden säilyttämiseksi on samat vaatimukset kuin muilla materiaaleilla – on parempi välttää työpinnan käyttämistä leikkuulautana tai lihan nuijinta-alustana. Veitsien, astioiden ja keittiötarvikkeiden huolellinen käyttö takaa kiillotetulle työtasolle pidemmän loiston.

Kaikki luonnonkivet on yleensä käsitelty jo tehtaassa kivensuoja-aineella. Paremman tahrankestävyyden vuoksi on huokoisemmat graniittilajit ja marmorit on kyllästettävä ajoittain. Milloin taso huolletaan, riippuu keittiön käytön intensiivisyydestä ja materiaalista. Jos haluat selvittää, mikä on kivitason tila, tee helppo testi. Tiputa työpinnalle vettä – jos vesi jää helminä pinnalle, on työpinta kunnossa ja suojattu. Jos vesitilkka leviää tai alkaa imeytyä työpintaan, on kivi peitettävä uudella suojakerroksella.

Marmorin puhdistus

Marmori on kaikista työtasomateriaaleista kaikkein herkin. Marmoritasoa valittaessa on otettava huomioon, että kivi on herkkä siivous- ja syövyttäville aineille. Erityisen huolellinen on oltava nesteiden, kuten kahvin ja teen, viinin, elintarvikevärejä sisältävien mehujen ja limonadien kanssa, mutta myös öljyn ja happamien hedelmien kanssa. Lyhytaikaisessa kosketuksessa haitallisen nesteen kanssa marmorille ei tapahdu mitään. Kun nestetilkka pyyhitään heti talouspaperilla, lämpimällä vedellä ja rätillä, ei tahroja muodostu, mutta on vältettävä myös värillisten tai happamien nesteiden imeytymistä.

Koska marmoria pidetään kivien luokassa (kvartsiin tai graniittiin verrattuna) pehmeänä materiaalina, on työtason mahdollisen naarmuuntumisen välttämiseksi käytettävä leikkuulautaa. Varovainen on oltava myös keittiötarvikkeiden kanssa – isku valurautapannulla tai painavalla kattilalla työtason reunaan voi jättää marmoriin jälkiä tai aiheuttaa materiaalin halkeamista.

Likaa hylkivä kvartsikivi

Kvartsitasot ovat marmoriin ja graniittiin verrattuna kestävimpiä. Kvartsikiven pinta ei ole huokoinen, mikä muuttaa materiaalin erittäin hygieeniseksi ja helppohoitoiseksi. Lämmönkestävyys on kvartsilla valitettavasti huonompi kuin luonnonkivillä, joten on tärkeää käyttää liedeltä otetun astian alla pannunalustaa, jotta vältytään lämpöshokin mahdollisuudelta.

Tietysti myös kvartsia koskee kivisten työtasojen puhdistuksen yleinen logiikka – tahrojen poistamista helpompaa on tahrojen ennakointi.
Olemme tehneet testejä eri materiaaleilla, jättäen työpinnalle pitkäksi ajaksi syövyttäviä mehuja, virvoitusjuomia ja tomaattipastaa. Emme onnistuneet rikkomaan kvartsikiveä, mutta se ei tarkoita, että sinun pitäisi tehdä omasta kodistasi kvartsin testauslaboratorio. Tietenkin myös lähes likaantumaton kvartsikivitaso kannattaa pitää puhtaana!

Kalkkikivi

Kalkkikivi on selvästi yksi pehmeimmistä kivistä (kovuus Mohsin asteikolla noin 3-3,5), ja sen imevyys on suhteellisen korkea – 1,8% (vertailuna graniitti 0,2 – 0,5%).

Kalkkikivi työtasona vaatii hieman enemmän huomiota kuin esimerkiksi graniitti. Jos etsit pikemminkin huoltovapaata tasoa, joka olisi samaa tyyliä kuin kalkkikivi, niin Granitopin valikoimissa on kalkkikiveä muistuttavia kvartsikiviä.

Terrazzo

Materiaalin ominaisuudet riippuvat suurelta osin lähtöaineen laadusta ja ominaisuuksista. Kun terrazzo-laatta sisältää suuren osan esimerkiksi Carraran marmoria tai vastaavaa ”pehmeämpää” kiveä, sen absorptiokerroin ja liankestävyys vastaavat luonnonkiveä. Valmistuksessa käytetystä sideaineesta (hartsi tai sementti) riippumatta, koneistettu pinta on yleensä kosteudelle altis ja herkkä kuten marmori.

Keramiikka

Monet kodinsisustajat ovat yllättyneet tekokivien laajoista väri- ja kuviovalikoimista. Kivi ei myöskään naarmutu helposti, mutta keraamisten tasojen suurimmat plussat ovat tahraantumattomuus ja pitkäikäisyys. Happamat ruoka-aineet eivät jätä matalahuokoiseen materiaaliin värjääntyneitä tai sameita tahroja. Lisäksi keraaminen kivi ei säiky lämpötilaeroja.

Tutustu materiaaleihin!

Miten palautetaan kiillotetun pinnan loisto?

Kaikkien kivitasojen osalta on vältettävä lankasienten käyttöä. Paras tapa puhdistaa työpinta on mikrokuituliina, mutta myös liinalla pyyhkiminen voi naarmuttaa kiillotettua pintaa, jos liinaan on joutunut hiekkaa tai multaa. Mikäli näin käy, käytä esimerkiksi Granitopilta saatavaa kiillotuspastaa Cream Stone (luonnonkivet) tai Nano Cream (kvartsikivi), joka on erityisesti kivien huoltoon suunniteltu kiillotusaine. Mikrohiukkaset eivät vahingoita kiven pintaa, mutta tunkeutuvat kivihuokosiin, johon tavalliset aineet eivät pääse.

Jos sittenkin on tullut tahra…

Aina ei ole mahdollista ennakoida kaikkia onnettomuuksia ja erityisen vaikeaa on säilyttää täydellinen puhtaus lapsiperheissä. Jos on käynyt niin, että jokin kaatunut mehulasi on jäänyt siivoamatta tai on muodostunut häiritsevä kuivunut hillo- tai ketsuppitahra, voit kokeilla sekoittaa puhdistuspastan myös itse käden ulottuvilla olevista aineksista.
Ensin tahra on kostutettava kunnolla, sitten sekoitetaan lämpimästä vedestä ja ruokasoodasta pasta, joka levitetään tahralle. Seos olisi hyvä peittää elintarvikekelmulla – siten soodapasta pysyy kosteana ja voit luottaa, että kiveen imeytyneet väriaineet poistuvat.
Jos tasosta ei kuitenkaan tule täysin puhdasta ja näyttää siltä, että olet yrittänyt kaikkesi, ota yhteyttä asiantuntijoihimme. Osaamme varmasti suositella vielä jotain.

Keittiön uudistaminen on investointi omaan onnellisuuteen!

Kaikkein hygieenisin taso on kvartsikiveä

Puhdas koti vähällä vaivalla!

Kivitason hoito