Caesarstone -20%
Lue lisää
Tekokivi kivitasojen materiaalina

Tekokivi kivitasojen materiaalina

Kivi tunnetaan ja arvostetaan työtasojen materiaalina. Vuosisatojen ajan käytetyllä graniitilla ja marmorilla on kuitenkin tiettyjä ominaisuuksia, jonka takia tällaiset kivet eivät sovi kaikkeen. Siksi omistajien, arkkitehtien ja sisustussuunnittelijoiden tarpeet ovat johtaneet erilaisiin menetelmiin keinotekoisten kivien valmistamiseksi. Luonnonkivien muodostumisprosessi on monimutkainen ja hallitsematon, materiaali ei ole aina virheetöntä ja voi sisältää mikrohalkeamia, irtonaisia sedimenttejä tai ilmakuplia. Ihmisen keinotekoisesti luoman kiven tavoitteena on pitää tuotanto mahdollisimman yhtenäisenä, ja siksi kvartsikivi ja terrazzokivi (tunnetaan myös komposiittikivenä, keinotekoisena marmorina, sementtimarmorina ja terrazzo-marmorina) ovat tasalaatuisempia.

Tärkeimmät erot kvartsikiven ja terrazzokiven välillä

Kvartsikiven valmistuksen pääkomponentit ovat luonnollisesti seulottu ja puhdistettu kvartsi, ts. piidioksidikiteet (SiO2), jotka sekoitetaan väriaineiden ja lisäaineiden kanssa teknisten ominaisuuksien parantamiseksi. Valmis seos läpäisee tyhjiökammion tärinällä ja puristetaan levyksi (englanniksi slab) noin 100 tonnin paineella. Levyt jatkavat lämpökäsittelyyn, minkä jälkeen ne kalibroidaan ja työstetään (yleensä kiillottamalla). Prosessi päättyy automaattiseen laadunvalvontaan ja varastointiin.
Kvartsikiven hinta ja laatu määräytyvät pääasiassa komponenttien laadun ja kuvion monimutkaisuuden mukaan. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että mitä tasaisempi ja hienorakeisempi kvartsihiekka, sitä parempi tulos.

Terrazzo Perlato Royal keinotekoinen marmori

Terrazzokivi jaetaan periaatteessa kahteen luokkaan, joissa molemmissa tapauksissa päämateriaali on murskattu luonnonkivi, mutta jossa sideaineena käytetään sekä sementtiä että hartsia. Toisin kuin kvartsikivien valmistusprosessissa, kivilaattoja ei valmisteta, vaan lohkoja. Suuressa laatikkomuotissa luonnon prosessit jäljitellään, ja 28 päivän tai pidemmän “kypsymisen” (englanniksi aging) ja kovettumisen jälkeen materiaali leikataan laatoiksi (slabs). Valmistusprosessin lopussa laatat viimeistellään.
Terrazzo-marmorista on nopeasti tullut suosittu työtasojen, ikkunalautojen ja portaiden kulutuspintojen materiaali, ja koska beesinharmaa on viimeisin muotiväri, tällaista tekokiveä kysytään yhä enemmän.

Terrazzo-marmorin edut ja haitat

Edut:

+ Resursseja säästävä – koska luonnonkiven louhinta sekä lohkojen ja laattojen leikkaaminen tehtaissa tuottavat sirpaleita ja lainkaan kaikki laatat eivät ole riittävän laadukkaita, tuotantojäämiä voidaan käyttää keinotekoisen kiven tuotantoon.

+ Koska valmistusprosessia hallitsee ihminen, kivilaatan mekaaniset ominaisuudet voivat olla parempia kuin luonnonkiven.

+ Terrazzokivi on, kuten kvartsikivi, väriltään ja rakenteeltaan yhtenäisempi, varsinkin kun tuotantoon on käytetty enemmän hienorakeisia kivipalasia ja -sirpaleita.

+ Sekoittamalla erilaisia materiaaleja voidaan saavuttaa uusia ja erilaisia suunnitteluratkaisuja.

+ Terrazzokivellä on melko kilpailukykyinen hinta verrattuna kalliimpiin marmori- ja graniittilajikkeisiin sekä kvartsikiveen.

Haitat:

– Materiaalin ominaisuudet riippuvat suurelta osin lähtöaineen laadusta ja ominaisuuksista. Kun terrazzo-laatta sisältää suuren osan esimerkiksi Carraran marmoria tai vastaavaa ”pehmeämpää” kiveä, sen absorptiokerroin ja liankestävyys vastaavat luonnonkiveä. Valmistuksessa käytetystä sideaineesta (hartsi tai sementti) riippumatta, koneistettu pinta on yleensä kosteudelle altis ja herkkä kuten marmori.

– Materiaalikulutus työtasojen, ikkunalautojen ja portaiden valmistuksessa (kun leikataan laattoja) on keskimääräistä suurempi, koska ohuemmat levyt voivat rikkoutua sahaessa, jyrsittäessä ja työstettäessä reunaprofiilia.

Terrazzo Perlato Royal

Tekokiven käyttö kodinsuunnittelussa

Hyvin harkittu remontti sekä mukava ja kaunis koti eivät ole vain investointi asukkaiden hyvinvoinnin parantamiseen, vain myös kiinteistön arvoa voidaan nostaa. Tämän seurauksena ihmisten kiinnostus laadukkaisiin sisustuksiin, muotoiluihin ja (rakennus)materiaaleihin kasvaa.
Keinotekoisen kiven – työtaso, pöytä, ikkunalaudat tai muu joko kvartsikivestä tai terrazzomarmorista – avulla kuka tahansa voi tuoda hieman ylellisyyttä jokapäiväiseen elämäänsä ja nauttia nykyaikaisesta muotoilusta, jonka tyylikkään materiaalin sileä pinta ja käsityöläisten työtaito mahdollistavat.

Terrazzo Carrara 0-25 cement

Terrazzo Carrara 0/25 on tekokivi, jossa on mukana valkoisen marmorin (Bianca Carrara C) paloja, jotka ovat 0 – 25mm suuruisia.

Terrazzo GV 0-25 cement

Terrazzo GV 0/25 on tekokivi terrazzoa, eli niin kutsuttua mosaiikkibetonia, joka sisältää luonnonkiven paloja koossa 0 – 25mm.

Terrazzo Perlato Royal

Terrazzo Perlato Royal on beige, vaalealaikukas terrazzo -kivi, joka sisältää luonnonkiven paloja, sekä väri- ja sidosaineita (hartsi).

Fior Di Pesco terrazzo-marmori

Terrazzo Fior Di Pesco on harmaa tekokivi, luonnonkiven paloista valmistettu terrazzo, jonka sidosaineena on käytetty hartsia.

Calacatta keinotekoinen terrazzo-marmori

Terrazzo Calacatta on tekokivi, joka sisältää valkoisen Calacatta -marmorin säleitä ja kappaleita. Verrattuna toiseen terrazzoon (Terrazzo Carrara 0/25) ovat marmorikappaleet suurempia ja osittain jopa lasimaisia. Tämän mahdollistaman valoleikittelyn takia kivi on erityisen suosittu sisustajien ja muiden kotien ehostajien joukossa.

Tutustu kivimateriaaleihin, etsi työtason hinta hintalaskurista ja kysy rohkeasti asiakaspalvelustamme sellaisiakin tekokiviä, joita ei ole vielä tarjonna kotisivuillamme!

Terrazzo C248

Terrazzo Calacatta

Fior Di Pesco

GV 0/25