Caesarstone -20%
Lue lisää
Kultaista kimallusta mustaa taustaa vasten – Galaxy Star graniitti avokeittiössä

Kultaista kimallusta mustaa taustaa vasten – Galaxy Star graniitti avokeittiössä

Tällä kertaa päätimme kyläillä Harryn ja Miriamin luona selvittämässä, miten on kestänyt heidän valitsemansa kivitaso – materiaalina graniitti Galaxy Star. Valossa kultaisena kimaltavat pilkut saavat tämän kiillotetun mustan kiven näyttämään tähtitaivaalta. Nuorten keittiössä se loistaa tasoilla ja jättikokoisella keittiösaarekkeella. Yhdessä trendikkäiden tummanharmaiden kalusteiden ja mustien kodinkoneiden kanssa taso luo kauniin ja vahvan kokonaisuuden, mutta miten on käytännöllisyyden laita?

Miten päädyitte juuri tähän vaihtoehtoon? Miksi Galaxy Star?

Hankala kysymys, sillä ennen remonttia emme tienneet mitään graniiteista tai Galaxy Starista. Ja vaikka myyjä suositteli meille tätä kiveä, olivat meidän tähtäimessä aluksi aivan toisenlaiset graniitit, Emerald Pearl ja yksi toinen vielä, missä oli sinisiä kristalleja…

Labrador Antique?

Ei, jokin toinen se oli. Aivan, siis Blue in the Night!
Tämä meidän keittiöremontti ei lähtenyt rakentumaan työtasojen kiven, kaappien eikä kodinkoneiden pohjalle, vaan alussa oli lattia. Kun vasta aloittelimme remonttia asunnon nykyaikaistamiseksi, syntyi idea keittiösaarekkeesta ja altaasta tässä ison tilan keskellä. Siksi ennen parketin asentamista piti suunnitella putkistoja ja muuta.

Tutustu materiaaleihin!
Galaxy Star

Meillä ei ollut apuna sisustussuunnittelijaa, mutta tiesimme, että kauneus ja mukavuus ovat meille tärkeämpiä kuin säästäminen. Niinsanottu keittiön “märkätila” oli alunperin seinän vieressä, mutta nurkka olisi ollut todella epäkäytännöllinen paikka altaalle.
Kaikki eivät tietenkään ajattele näin, ja ruokakirjoissakin kerrotaan yleensä ruoan valmistamiseen kuluva aika, mutta oikeastihan hellan ääressä kuluvat minuutit vievät ruoanlaittoon kuluvasta ajasta vain murto-osan. Ainakin puolet ja jopa neljä viidesosaa kuluu esivalmisteluihin. Tämä vaikutti myös taustalla, kun päätimme siirtää vesipisteen saarekkeelle. Leijonanosa työtasoista jää varsinaiselle työskentelylle vapaaksi, ja jääkaappi sekä liesi ja uuni puolestaan jäävät selän taakse omaan koloonsa.

Tämähän kuulostaa jo aivan luennolta ergonomian alkeista huippukokeille?

Ei se oikeastaan ole erityisen monimutkainen asia, vaan klassinen jääkaappi-allas-liesi -malli. Tietysti ruoanlaitto on taitolaji ja ammattilaisilta vaaditaan esimerkiksi toiminnan suunnitelmallisuutta ja elintarviketurvallisuuden ymmärrystä, mutta loppupelissä kaikki ammattikeittiöiden periaatteet ovat hyvin universaaleja ja sovellettavissa kotikeittiöihin. Mukavuus, puhtaus, nopeus ja herkulliset maut eivät kuulu vain ravintolaan.

Katso altaita!

Mutta miksi juuri graniitti? Eikö esimerkiksi kvartsi tai ruostumaton teräs olisi ollut vieläkin hygieenisempi ja varmempi valinta?

Graniitti on myös hyvin kestävä materiaali, ja sopii meidän mielestä keittiöön – erityisesti avokeittiöön – paljon paremmin. Katselimme myös kvartsikiviä, ja meillähän onkin taustakivenä valkoinen kvartsi. Mutta pelkän kvartsin käyttäminen, ei – se tuntui jotenkin liian teolliselta ja steriililtä. Meillä leivotaan paljon, siksikin valitsimme graniitin. Luonnonkivi kestää kuumuutta, kvartsi ei.


Tumma graniitti on ollut suosittua jo vuosikymmeniä ja on sinä aikana ehtinyt todistaa ajattomuutensa. Monet sisustuslehdet promoavat tällä hetkellä muodikkaampia tekokiviä, mutta luonnonkivi on kuitenkin aidompi valinta. Ja ehdottomasti halusimme graniitin, jossa on luonnetta, emme tasaisen yksiväristä – katso nyt miten kauniisti se säteilee auringonpaisteessa!

Tummanharmaat mattapintaiset kalusteet olivat myös hyvin tietoinen valinta. Minulla on kokemusta korkeakiiltokaapeista, niiden kanssa saa olla koko ajan rätti kädessä valmiina pyyhkimään tahroja ja sormenjälkiä. Sen puolesta mattapinta on paljon varmempi valinta.

Miten teidän arkinen kokkailu ja esimerkiksi taikinan kauliminen tasolla vaikuttavat kiveen?

Yhden töissä opitun käytännön neuvon voisin kyllä jakaa. Jos suojaa muovikelmulla tason, jolla aikoo valmistella ruokaa tai vaikka sitten kaulia taikinaa, ei tasoon jää oikeastaan mitään jälkiä. Siivoaminen käy myös kätevästi, muovi vain kasaan ja roskiin, ja taas on siistiä.

Toinen tapa liittyy enemmän kodinkoneiden sijaintiin – tässä meillä on astianpesukone heti altaan ja hanan vieressä. Kun likaiset astiat huuhtaisee ensin nopeasti, voi astianpesukoneen antaa pestä lyhyemmällä ohjelmalla, ja kone kestää kauemmin.

Mikä asia keittiössä herättää teissä erityisen paljon ylpeyttä? Entä mitä olisi voinut tehdä toisin?

Kaikesta voi olla ylpeä, keittiö on täsmälleen meidän unelmien mukainen. Ystävälläni on myös graniittia keittiössä, Absolute Black, tai… Juu, se oli Nero Assoluto. Hän muistaa aina meillä kyläillessään tulla ensimmäisenä ihailemaan ja kadehtimaan meidän graniittitason kultahippuja.
Jos jokin yksittäinen asia pitää mainita, niin voisi nostaa esiin vaikkapa tämän hyvin matalan vetolaatikon aterimille tässä liesitason alla. Siinä on saatu hyödynnettyä tila, joka yleensä jää hukkaan. Me saimme mahdutettua siihen kätevän laatikon.

Epäonnistumisista tai yllättävistä pulmista voisi mainita sähköt. Asia onneksi selvisi heti alkuvaiheessa, mutta joka tapauksessa koko keittiön kaapelointi piti vetää aivan uusiksi. Ongelma oli ilmeisesti se, että vaikka johdot olivat uusia, eivät ne olisi jostakin syystä kestäneet kaikkien kodinkoneiden, valaisinten ja pistorasioiden vaatimia virtoja. Koko kerros on meidän asuntoa, joka on yhdistetty kahdesta pienemmästä asunnosta. Sähkötaulussa se sulake, tai mikä kytkin se nyt on, oli kyllä kunnossa, mutta sähköjohtoja piti vetää lisää melkoinen määrä. Harry hoiti homman kuntoon sähkömiehen kanssa ja kaikki meni lopulta hyvin, mutta odottamattomia kuluja ja oppitunti siitä saatiin.

Nyt alatte huoltamaan kivitasoa erityisesti siihen tarkoitetuilla aineilla?

Kyllä. Onhan tämä graniitti tosiaan todella kaunis näinkin, mutta varmuuden vuoksi se käsitellään nyt erityisesti sille tarkoitetulla aineella.

Jos haluat selvittää, kuinka paljon maksaisi taso Sinun keittiöösi Galaxy Star -graniitista tai toisesta valitsemastasi kivestä laajasta valikoimastamme, kokeile Granitopin hintalaskuria. Lue sivuiltamme, kuinka parhaiten hoidat kivitasoasi ja minkälaiset puhdistusvälineet sopivat sille parhaiten. Jos haluat ostaa välineet tasosi huoltamiseksi, ota rohkeasti yhteyttä Granitopin ammattilaisiin!

Jos haluat jakaa kuvia uudesta keittiöstäsi tai kertoa miten olet käyttänyt kiveä kotonasi, ota meihin yhteyttä sähköpostitse tai lisää valokuvat Granitopin Google-tilille!

Työtason huolto ja puhdistus

Norjan kolme kuuluisaa graniittia

Syvämustan graniitin kolme kirkkainta edustajaa