Caesarstone -20%
Lue lisää
Keittiösaareke – nykyaikaisen keittiön keskus

Keittiösaareke – nykyaikaisen keittiön keskus

Aikoinaan keittiötä pidettiin lähinnä aputilana. Se oli pieni kaappi, jossa kalusteiden väliin mahtui vain yksi henkilö, pääasiassa palkattu keittiöapulainen tai emäntä. Oikeastaan keittiössä ei ollut tilaa edes hänelle, puhumattakaan ruokapöydästä, jonka ympärille mahtuisi kerralla syömään koko perhe. Tällaisia pieniä tiloja löytyy usein sata vuotta sitten tai kauemmin rakennetuista taloista, pääasiassa keskustasta ja vanhastakaupungista.

Tämä lähestymistapa teki ruoanlaittokulttuurista individualistisen. Koska keittiössä ei ollut työskentelytilaa useammalle ihmiselle, keittotaito pysyi yleensä äidin salatieteenä. Näin kasvoi useita sukupolvia nuoria, joille jo pelkkä munan paistaminen oli sankariteko. Muista tiloista erotettu pieni keittiö ei suosinut ruoanlaiton muuttumista koko perheen tehtäväksi, vaan jätti sen yhden ihmisen velvollisuudeksi.

Noble Olympos Mist

Onneksi tämä tilanne ei kestänyt kauaa – toisin kuin isoäitiemme aikana, nykyään muodissa on avokeittiö ja juhlien aikana kokkaamisesta on tullut sosiaalinen ajanviete. Keittiön ja olohuoneen välinen seinä on yleensä purettu siten, että keittiöstä on tullut syvennys, joka laajenee ruokapöydän tai keittiösaarekkeen avulla sujuvasti olohuoneeksi. Uusiin asuinrakennuksiin suunnitellaan yleensä avokeittiö.

Granit Viscount White som bänkskiva
Viscount White graniitti

Ruoanlaitto muuttui salaisesta puolijulkiseksi toiminnaksi ja avokeittiöt muuttivat kotien juhlakulttuurin. Tähän asti keittiöstä oli kannettu pöytään yhden hengen keittotaidon näytteitä, mutta nyt normiksi alkoi muuttua aterian valmistelu yhdessä. Ensinnäkin keittiösyvennykseen mahtui enemmän ihmisiä, toiseksi seinän puuttuminen mahdollisti esteettömän seurustelun keittiön ja olohuoneen välillä. Eikä ruoanlaitto ole enää vain emännän tehtävä, vaan viime vuosikymmeninä varttuneet nuoret onnistuvat myös keittojen, salaattien ja pastaruokien kanssa, munan paistamisesta puhumattakaan.

Bianco Carrara C marmori

Keittiösaareke on osallistavan ruoanlaiton seuraava taso. Keittiön ja olohuoneen rajalla sijaitsevana se ei ruokapöydän tavoin ole erottava vaan yhdistävä tekijä. Riippuen siitä, mitä tehtäviä siirrämme seinustalta saarekkeelle, voi keittiösaareke olla työtaso, tarjoilualusta tai jopa ruokapöytä. Paikka, johon kootaan viinikaappi, keittiökaapit tai -hyllyt, liesi tai pesuallas – lyhyesti sanottuna koko keittiön keskipiste, jonka ympärille voi kokoontua perheen tai ystävien kanssa ensin laittamaan ruokaa ja sitten syömään.

Verkkosivusto Houzzin tekemässä tutkimuksessa todettiin, että vuoden 2020 tärkein keittiötrendi on keittiösaareke. Kyselyyn vastanneista 2600:sta asunnon omistajasta jopa 61 % sanoi, että on jo rakentanut kotiinsa keittiösaarekkeen tai on aikeissa tehdä niin.

Ihanteellinen keittiösaareke on juuri sellainen, millaisena sen mielessään näkee. Mielikuvitukselle ei tarvitse laittaa rajoja. Saarekkeen suunnittelun voi aloittaa keräämällä ideoita Pinterestistä tai muusta vastaavasta kuvapankista. Myös silloin, kun rakennusmestari ensin raapii päätänsä, on kaikki mahdollista.

Noble Carrara kvartsi
Terrazzo Perlato Royal marmori
Bianco Carrara C marmori

Kun on löytynyt hyviä saarekkeen malleja, on mietittävä, miten saareke sovitetaan yhteen muiden keittiökalusteiden kanssa. Pitäisikö saarekkeen alle mahtua jääkaappi vai sijoitetaanko se lähistölle? Onko saareke pääasiassa keittiötaso ruoanlaittoa varten vai pikemminkin pöytä, jossa on jalkojen sijaan säilytystilaa? Ehkä olisi hienoa, jos saareke näyttäisi olohuoneen puolelta baaritiskiltä? Kuinka paljon saarekkeen ja seinustalla olevien keittiökalusteiden väliin pitää jäädä tilaa, että työskentely on mukavaa? Vai tarvitaanko seinustalle tavallisia keittiökalusteita, jos kaikki tarvittava voidaan koota saarekkeeseen? Jälkimmäinen on järkevä ratkaisu pienempiin keittiöihin.

Noble Supreme White köksö
Noble Supreme White kvartsi

Oli miten oli, joka tapauksessa (yleensä erillisen projektin mukaan valmistunut) keittiösaareke saisi pysyä kauniina pitkään. Ja kun etsitään kestävää materiaalia, ensimmäisenä valintana voisi suositella kiveä, jolla voi peittää sekä saarekkeen työtason että sivut. Nykyaikaisella tekniikalla on mahdollista valmistaa minkä tahansa muotoisia kivilaattoja, joissa on myös aukot pesuallasta tai liettä varten. Kivitaso on helppohoitoinen, laminaatti- tai puutasoa huomattavasti iskun- ja liankestävämpi ja säilyy muuttumattomana vuosikymmenien ajan.

Jura Grey kalkkikivi

Millaista kiveä kannattaisi käyttää keittiösaarekkeen tasoihin?

Kiven valinta riippuu asiakkaan toiveista ja kodin yleisestä värimaailmasta. Yksi pitää tummasta graniitista, toinen vaaleasta kalkkikivestä, joku valkoisesta, mustasta tai vihreästä marmorista. Jos haluaa löytää jotain erityistä ja erottuvaa, kannattaa harkita myös tekokivien tarjoamia mahdollisuuksia. Kvartsi jäljittelee luonnonkivien kuvioita, mutta on vähemmän huokoinen ja hygieenisempi, joten se sopii parhaiten elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevaan keittiösaarekkeeseen.

Tutustu materiaaleihin!
Noble Supreme White kvartsi
Brilliant Black kvartsi
Nero Assoluto graniitti

Edellä mainitussa Houzzin tutkimuksessa selvisi, että keittiökalusteiden valinnassa suositaan edelleen neutraaleja sävyjä. Yksiväristen kalusteiden suosio on kuitenkin vähenemässä, jopa 39 % kodin sisustajista suosii vaihtelevaa värimaailmaa, jossa ovien ja laatikoiden väriä tasapainottaa selvästi niistä poikkeava työtaso.
Keittiökalusteiden väreistä suosituimpia ovat harmaa (22 %), sininen (19 %) ja musta (11 %). Sisustustyylistä riippuen voi myös olla mielenkiintoista yhdistää kivitasoon vastaväriä oleva tekograniittinen allas. Kaunis yleisvaikutelma voidaan saavuttaa myös täydentämällä yksivärisiä kalusteita luonnonpuisilla ovilla tai seinän väristä selkeästi erottuvalla tavalla kuvioidulla taustakivellä.

Kysy lisätietoja keittiön uudistamismahdollisuuksista myyntiedustajaltamme ja laske, mitä kivitasoinen keittiö voisi maksaa!

Noble Carrara kvartsi
Noble Concrete Grey kvartsi
Noble Areti Bianco kvartsi
Crystal Absolute White kvartsi
Noble Ivory White kvartsi