Valitut materiaalit -50 %
Lue lisää
Ideoita pienempään keittiöön

Ideoita pienempään keittiöön

Jokaisessa kodissa ei ole suurta keittiötä, joka liittyy olohuoneeseen tai ruokailutilaan. Monissa asunnoissa, etenkin kaupungin keskustan vanhemmissa taloissa, ruoanvalmistustila on usein todella pieni.

Modernia keittiötä varten on kehitetty ratkaisuja, joista esivanhempamme eivät osanneet uneksiakaan ja sen ansiosta valikoima on paljon suurempi kuin ensi silmäyksellä vaikuttaa! Jotta keittiö olisi koostaan riippumatta mukava ja käyttäjäystävällinen, on muistettava muutamia kultaisia sääntöjä.

Käytä mahdollisimman paljon luonnonvaloa!

Pienessä tilassa myös ikkuna on usein pienehkö. Älä peitä tätä luonnollista valon lähdettä paksulla verholla äläkä suunnittele sen ympärille suuria seinäkaappeja. Pohdi sen sijaan, olisiko mahdollista suunnitella työpiste juuri ikkunan läheisyyteen, jotta valosta saisi parhaan hyödyn.

Crystal Sahara kvartsikeittiö

Yhä useammin kohtaa myös ratkaisun, jossa keittiö on kyllä erillinen tila, mutta erotettu olohuoneesta läpinäkyvällä väliseinällä. Näin keittiö saa viereisestä huoneesta lisää valoa ja tilavuutta. Jos keittiön vieressä on erillinen ruokailuhuone, voidaan harkita myös osittain avattavaa liukuseinää, jota voidaan käyttää ruokien tarjoiluun.

Carrara marmor köket
Bianco Carrara C marmoritaso

Ajattele kattavaa valoratkaisua!

Suunnittele ikkunasta tulevan valon ja yleisvalaistuksen (yleensä katto- ja seinälamput) lisäksi myös kohdevalaistus, joka antaa pimeänä aikana keittiölle tyylikkään ja hieman salaperäisen vaikutelman.

Noble Troya kvartsitaso

Pimeät, valottomat kulmat luovat alakuloisuuden tunnetta ja jokaisen alueen ominaisuudet on otettava huomioon jo sähköprojektia tilattaessa. Esimerkiksi työskentelyalueella kannattaa käyttää kohdevalaistusta. Lisäksi on jätettävä riittävästi seinäpistokkeita keittiötekniikkaa varten (ne yleensä puuttuvat!)
Kun kivisen työtason lisäksi myös seinässä on kivinen taustakivi, on pistokkeiden aukot tilattava jo kiviteknikon käynnillä. Taustakiven ja työtason harmoninen ja kivimestarien huolella yhteen sovittama malli voi olla myös todella kaunis ja silmiinpistävä. Siinä tapauksessa kannattaa miettiä valaistusta, joka on suunnattu vain taustakiviin – tällainen valaistus antaa hienon vaikutelman myös silloin, kun seinälle on ripustettu tyylikkäitä keittiötarvikkeita.

Suosi kirkkaita tai iloisia sävyjä, kun valitset värejä!

Valkoinen sekä vaaleat ja beiget sävyt jättävät visuaalisesti vaikutelman suuremmasta tilasta. Joskus tilavuuden takia luovutaan kokonaan seinäkaapeista, mutta liian minimalistisessa tyylissä vaalea keittiö voi vaikuttaa steriililtä. Sen kompensoimiseen sopivat hyvin työtasot.

Starlight Sand kvartsi

Graniitin, marmorin ja kvartsin joukossa on paljon ns. erityiskiviä, jotka sopivat kaunistamaan sisustusta. Miket valitsisi esimerkiksi vihreää graniittia Verde Savana tai vihreää marmoria Verde Guatemala? Tai jotain värikkäämpää kvartsikiveä, jota tuotetaan myös sellaisissa sävyissä ja kuvioissa, joita ei tapa luonnossa. Mielenkiintoisia ja huomiota herättäviä mahdollisuuksia on paljon!

Tutustu materiaaleihin!
Verde Guatemala marmoritaso

Yhdistä eri tasot!

Usein ikkunalauta on hieman korkeammalla kuin työtaso. Siinä tapauksessa kannattaa harkita ikkunalaudan madaltamista tai suunnitella keittiökalusteet hieman korkeammiksi, että nämä kaksi tasoa olisivat samalla korkeudella. Silloin ikkunalauta ja työtaso voidaan valmistaa yhtenä kappaleena. Se on kaunis ja käytännöllinen ratkaisu, joka suurentaa käytettävää pinta-alaa eikä ole liitoskohtia, jotka voivat kerätä likaa.

Usein ikkunan alle asennetaan lavuaari, mutta jos ikkuna aukeaa sisäänpäin, voi sekoitin estää sen avaamisen. Tämä pakottaa sijoittamaan altaan johonkin epäkäytännöllisempään paikkaan. Onneksi tähänkin on ratkaisu – sekoitin, joka ei estä ikkunan avaamista. Blanco tarjoaa kahta tämäntyyppistä sekoitinta: sellaisia, jotka voi nostaa työtasolta ja asettaa altaaseen sekä malleja, jotka sukeltavat työtasoon sukellusveneen periskoopin tavoin. Fiksua tietoa, joka auttaa suunnittelemaan vapaammin.

Blanco Linus S-F
Blanco Eloscope-F-II

Vielä ajatuksia:

Keittiövälineiden sijoittelun helpottamiseksi voi harkita kattoon ripustettavia koukkuja ja silmukoitua reunusta. Myös työkalut voidaan kiinnittää seinään ja kalusteisiin.

Jos myös katto on matala, valitse plafondi tai upotettava valaisin. Hyvä vaihtoehto on myös kaapeleilla liikkuvien kohdevalaisimien käyttö.

Noudata periaatetta: niin paljon kuin tarvitaan, niin vähän kuin mahdollista. Ei kannata kerätä tilaan esineitä ja tekniikkaa, joita käytetään vain kerran tai pari vuodessa.

Suunnittele kattoon asti ulottuvat seinäkaapit tai rakenna kaappien päälle kiinteä lisäsäilytystila. Avoin kaappitila on vaikeampi pitää puhtaana ja pölyn pyyhkiminen on todella hermostuttavaa.

Vaikka mausteiden ja joidenkin kuiva-aineiden looginen paikka tuntuu olevan mahdollisimman lähellä hellaa ja uunia, niitä ei pitäisi säilyttää lämmönlähteen vieressä. Ruokaa valmistettaessa syntyy paljon höyryä, mikä voi muuttaa mausteet paakkuisiksi. Onneksi myös monet keittiökalusteiden valmistajat ottavat tämän huomioon ja yleensä maustepurkeille on vetokaapissa (tai sen viereisessä kaapissa) erillinen hylly.

Ole varovainen myös öljyn ja soijakastikkeen kanssa ja säilytä pullot erillisessä hyllyssä tai tarjottimella – niistä voi jäädä työtasoon ikäviä tahroja. Ehkä tähän tarkoitukseen sopisi jopa työtason kanssa samasta kivestä (graniitista tai kvartsista) valmistettu alusta? Ehkä tarvitset myös samanlaisen tablettitelineen tai keittokirjan alustan?

Blue Pearl graniitti

Caesarstone Bianco Drift

Jos tarvitset apua keittiön suunnittelussa, altaan, sekoittimen tai kivitason valinnassa, kysy Granitopin asiantuntijoilta!

Ylellistä uusiokäyttöä

Lapsiystävällisen keittiön suunnittelu

Uudet tuotteet

Näin säästät keittiöremontissa

Hintalaskuri