Valitut materiaalit -50 %
Lue lisää
Lapsiystävällisen keittiön suunnittelu

Lapsiystävällisen keittiön suunnittelu

Pitkän päivän jälkeen on juuri keittiö se paikka kodissa, johon perhe kokoontuu uudelleen. Keittiö tilana on aina ollut merkittävä paikka, ja jo muinaisina aikoina ihmiset kokoontuivat takan ympärille valmistamaan ruokaa, nauttimaan toistensa seurasta ja kertomaan tarinoita. Siksi keittiötä kunnostettaessa ja suunniteltaessa on tärkeää varmistaa, että kodin tärkein tila täyttäisi kaikkien asukkaiden, myös lasten, tarpeet.

Noble Concrete Grey kvartsikeittiö (Kuvat: Husart.se)

Jokaisella emännällä on omat unelmansa ja näkemyksensä siitä, miltä täydellisen keittiön tulisi näyttää. Suurimmaksi osaksi on tärkeää, että keittiö olisi toimiva ja käytännöllinen, sisältäisi riittävästi säilytystilaa ja tarjoaisi nykyaikaisia teknisiä ratkaisuja. Keittiön on ennen kaikkea perustuttava ruoanlaittoon, mutta sen on myös oltava silmiinpistävä sen suunnittelulla ja toteutuksella. Lapsiperheissä ruoanlaiton ja siivouksen lisäksi turvallisuudella on merkitys keittiön suunnittelussa. Kaikkia näitä ehtoja on vaikea, mutta ei mahdotonta, ottaa huomioon ja sovittaa kunnostettaessa tai sisustettaessa!

 Kuinka varmistaa keittiön turvallisuus myös kaikkein pienimmille?

Keittiön turvallisuuden parantamiseksi kannattaa aloittaa kyykyssä tai istuessa keittiön lattian keskellä katsomalla laitteita ja huonekaluja alemmalta korkeudelta kuin muuten. Katso sitä lapsen silmillä – mitä houkuttelevia asioita näkyy tältä korkeudelta, mitä voisi koskettaa tai vetää itsensä päälle?

* Kysy huonekalujen valmistajalta lapsiturvallisia laatikoita, joita ei voida vetää kokonaan ulos.

* Käytä ylimääräisiä magneettilukkoja kaappien ovien ja laatikoiden lukitsemiseen – tai miksipä ei nippusiteitä.

* Suunnittele hieman leveämpi pöytä ja aseta liesi kauemmaksi reunasta. Käytä ruoanlaittoon takalevyjä.

* Asenna integroitu uuni vähintään metrin korkeuteen, valitse mahdollisuuksien mukaan malli, jonka ovi ei kuumene ja jossa on lapsilukko.

* Keittiösaaren ja pöydän kulmat ja reunat voidaan tilata pyöristettyinä, tai kulmat voidaan varustaa suojilla.

* Kerää pistorasiat seinälle työtason takana – missä käytät enimmäkseen sähkötyökaluja ja keittiökoneita, ja minne pienten lasten kädet eivät pääse.

* Säilytä pesuaineita, kemikaaleja ja vahvoja elintarvikkeiden ainesosia (vahvat mausteet ja esimerkiksi etikka) ylemmissä kaapeissa.

* Huonekalut, jotka voivat helposti kaatua (korkeat hyllyt ja kaapit), on kiinnitettävä tukevasti seinään.

* Jos mahdollista, luovu koristeellisesta ruokapöydän pöytäliinasta. Pöydän reunan yli roikkuva pöytäliina voidaan hyvin korvata pienillä lautasten alustoilla tai tarjottimilla, lapselle on parasta käyttää syöttötuolia.

* Ovet voidaan pitää paikallaan pysäyttimellä tai kiilalla.

* Älä jätä lasia ja posliinia (joka voi rikkoutua) tai teräviä ruokailuvälineitä astianpesukoneeseen, jolla on ovi auki.

Lapsiystävällisen keittiön siivous

Paras lapsiperheen tasomateriaali (pöytälevyaines) on keinotekoinen kivi, etenkin kvartsikivi. Se on ihanteellinen materiaali, jota on helppo puhdistaa ja jonka ulkonäkö on jo sinänsä osa keittiön suunnittelua. Sanotaan, että kauneus ja harmoninen muotoilu piiloutuvat yksityiskohtiin. Kvartsikivinen työtaso on juuri sellainen yksityiskohta. Me kaikki tiedämme, että pienten lasten perheillä nykypäivän kiireisessä tahdissa on vain vähän aikaa esimerkilliseen siivoamiseen. Silti sattuu, että jotain kaatuu, että lapsi “itse haluaa” ja lusikalla vetää ruokaa lautasen reunan yli, tai sitten liitua tai huopakynää testataan seinällä tai pöydällä. Kvartsikivityötason kiillotettu pinta on erittäin sileä ja likaa kestävä – se helpottaa elämää ja on samalla erittäin hygieeninen.

Tutustu materiaaleihin!

Lamput ja valaistus ovat tärkeitä!

Kvartsikivinen pöytälevy on kaunis, ja siitä tulee vielä kauniimpi, kun keittiöön valitaan oikea valaistus. Lamput saavat kvartsikiviset pöydät säteilemään, ja valo antaa keittiölle mukavuutta. Juuri lamppujen valon ja ikkunoista peräisin olevan päivänvalon avulla kivi herää eloon, joten voimme nähdä kvartsikiven eri värisävyt. Toisaalta valo tekee myös keittiöstä turvallisemman – mitä vähemmän on pimeitä kulmia, sitä pienempi on riski, että joku kaatuu!

Viscount White graniittitaso

Yksinäinen katosta riippuva lamppu ei riitä valaisemaan koko keittiötä. On parasta, että keittiössä on sekä yleisvalaistus että kohdevalot – etenkin kohdevaloja tulisi käyttää keittiön pöydän ja ruokapöydän päällä. Kun ruokapöytä tai keittiösaari nähdään sekä tarjoilun että ruoan valmistuspaikkana, on tämän paikan oltava hyvin valaistu. Kunnolla valaistu keittiön pöytä on helpompi pitää siistinä, koska silloin sekä satunnaisesti esiintyvät tahrat että pienen perheenjäsenen pöydälle maalatut taideteokset kiinnittävät huomiota. Onneksi kvartskivestä valmistetun työtason puhdistaminen ei tuota päänsärkyä, koska sellainen ei vaadi erityistä huoltoa.

Katso tarjoamamme kivimateriaaleja ja laske, mitä unelmiesi keittiö voisi maksaa!

Työtason huolto ja puhdistus

Kaikkein hygieenisin taso on kvartsikiveä

Puhdas koti vähällä vaivalla!