Valitut materiaalit -50 %
Lue lisää
Diorite Verde – upea smaragdinvihreä graniitti kruunaa Ikean keittiökalusteet

Diorite Verde – upea smaragdinvihreä graniitti kruunaa Ikean keittiökalusteet

2024. aloitimme vuoden vierailemalla Lizan ja Liamin luona katsomassa, miten heidän tilava ja moderni U-muotoinen keittiönsä rakennettiin. Nuorten IKEA:sta ostaman ja integroiduilla laitteilla varustetun kaluston työtaso on Diorite Verde, sammaleenvihreä, kullanruskeiden virtaavien juovien koristama graniitti, joka vaihtaa väriä katselukulmasta riippuen. Valossa kiven luonne tulee todella esiin, ja vaaleammat dioriittikiteet ja kvartsiittia muistuttavat vaaleammat laikut erottuvat paremmin tummaa, samettista taustaa vasten.

Mistä aloititte keittiön sisustamisen?

Suurin muutos remontissa ja uudelleen rakennuksessa oli keittiön paikan muuttaminen. Keittiö oli aiemmin erillinen tilansa, mutta nyt siitä on tullut osa olohuonetta.
Kulmakeittiö olisi tosin mahtunut pieneen tilaan jotenkin, mutta nyt meillä oli enemmän tilaa käytössä ja päätimme, ettemme säästä liikaa kalusteissa ja laitteissa. Kaappeja ja laatikoita ei ole koskaan tarpeeksi, ja halusimme myös suuremman työtason. Niinpä annoimme mielikuvituksemme lentää, menimme IKEA:n verkkosivuille ja suunnittelimme niin monta kaappia kuin koimme tarvitsevamme. Ylitimme budjettimme, mutta olemme tyytyväisiä lopputulokseen!

Avoin U-keittiö on käytännöllinen, kaikille kodinkoneille on tilaa, ja oikea puoli hoitaa hyvin keittiösaarekkeen tehtävän. Tiesimme heti, että halusimme hieman leveämmän työtason istuinalueen luomiseksi, ja ajattelimme myös, että kiven jatkuminen pystysuuntaisena kaappia vasten (ns. vesiputousvaikutelma) sopisi suunnitelmaamme loistavasti. Emme olleet aluksi lainkaan varmoja taustakivestä – sekä matala roiskelista että laatoitettu seinä tuntuivat yhtä sopivilta. Jossain vaiheessa ajattelimme jopa, että ehkä meidän pitäisi säästää rahaa ja hankkia taustakivi jostain muusta materiaalista, kuten kvartsista tai keramiikasta, mutta onneksi Granitopin asiantuntijat vakuuttivat meidät siitä, että tällaisesta kivestä olisi viisaampaa tehdä täyskorkea tausta. Olemme hyvin kiitollisia tästä suosituksesta!

Kuten näkyy, epäilyksiä ja valintoja riitti… Mikä muu oli keittiössänne vaikeaa tai mitä haluaisitte korostaa onnistumisena?

Kalusteiden osalta sujui suhteellisen helposti. Asennuksen aikana jouduimme keksimään väliosat molempiin kulmiin, jotta astianpesukone mahtuisi hyvin ja ovet avautuisivat paremmin. Lattiamme oli myös melko vino, korkeuseroa oli jopa 6 mm, mutta no… tämän mittaongelman auttoi ratkaisemaan Granitopin mestari, kun hän asensi kalusteet ja työtason lopullisesti paikoilleen. Vaikka käyttäisi kuinka hyvää rakennusliikettä tahansa, pienet rappauskuprut seinissä, vähän aaltoileva betonivalu lattialla tai hieman pyöristyneet seinän nurkat ovat kuulemma melko yleisiä ongelmia. Ja jos nämä asiat eivät tule esiin aikaisemmin, niin viimeistään silloin, kun tilataan työtasokivi!
Kalusteiden osalta ei ole mitään erityistä moitittavaa, Liam asensi ne ystävänsä kanssa itse, kaikki tuli hienosti suoraan ja kiinni seiniin. Ehkä yllätys oli se, että kaapeissa ei ollut vetimille valmiiksi porattuja reikiä. Toisaalta se on ymmärrettävää – kaapinoviin ja laatikoihin voi valita hyvin monenlaisia kädensijoja.

Valitsimme myös osan kodinkoneista IKEA:sta, jotta ne sopisivat kalusteisiin paremmin. Otimme Kilsvikenin pesualtaan, 56×46 cm, mustan, mittaisin sen nimenomaan sopivaksi esim. uunipellille. Jos pesuallas on liian pieni, leivinpeltien peseminen on erittäin hankalaa.

Liesi on Matmässig-induktioliesi, 59 cm, jossa on erillinen ajastin jokaiselle keittoalueelle, automaattinen sammutus ylikuumenemisen varalta.
Mustassa Mattradition-mikroaaltouunissa on höyrytoiminto ja painon mukaan ohjelmoitava automaattinen sulatus. Underverk-liesituuletin on vakiomallinen ja integroitava, samoin IKEA:n tuote.

Muualta tuli hankituksi Franken Urban-sekoitin, jossa on ulosvedettävä käsisuihku, väri on onyksi. Sekoittimen osalta halusin, että putki ei ole suorassa kulmassa vaan nouseva – näin hanan alle mahtuu korkeampia tavaroita, hana on käännettävä 150 astetta ja vipu on oikealla. Franken semi-pro miellytti myös, mutta siitä jäi jo rakennusliikkeen näyttelytilassa outo vaikutelma, se ikään kuin heilahteli epäilyttävästi, joten valitsimme Urbanin.

Whirlpoolin integroitava uuni oli minulle ehdoton valinta, koska sen energialuokka on A+, siinä on pyrolyysitoiminto ja XXL-kokoinen paistotila (IKEA:n uuni oli pienempi). Hisense Nofrost 246 litran jääkaappi, 178 cm korkea, integroitava, automaattisesti sulattava, hälyttää avoimesta ovesta ja jäähdyttää nopeasti. Ja tietenkin integroitu astianpesukone. Olin valinnut senkin jo aiemmin, 16 astiastolle (suurin tilavuus 60 cm leveissä pesukoneissa), 9 ohjelmaa, 42 dB, erillinen matala ruokailuvälinelokerikko. Tämä astianpesukone avautuu automaattisesti pesuohjelman jälkeen – joten se kuivuu myös nopeammin, mikä tarkoittaa parempaa energialuokkaa…

Kaikki nämä valinnat veivät aikansa, emmekä aluksi tienneet Granitopista mitään. Jälkikäteen ajateltuna olisi voinut ottaa teiltä myös sekoittimen ja pesualtaan – se olisi säästänyt paljon juoksemista näyttelytilojen välillä ja tulos olisi varmaankin ollut yhtä hyvä.

Päädyitte sitten lopulta valitsemaan kivistä työtasoa?

No, juuri niin! Halusimme graniittisen työtason ja Granitopilla näytti olevan paljon kiviä varsin kohtuulliseen hintaan. Myönnettäköön, että aluksi pidimme erityisesti Belvederen graniitista, mutta kun katsoimme kivilaattojen kuvia, uusi erä oli jotenkin vaatimattomampi ja vähemmän vaikuttava.

Luonnonkivien kuvio väistämättä vaihtelee, kyllä. Esimerkiksi myös Viscount White tai Verde Savana ovat saatavilla sekä rauhallisempina että virtaavampina ja voimakkaampina kuvioina…

Toisin sanoen… kun jatkaessamme kiven valintaa päädyimme jotenkin siihen käsitykseen, että Diorite Verde on meidän kivemme. Oli muutama muukin vaihtoehto harkittavana – esimerkiksi Shivakashi näytti kiehtovan beigen-vaaleanpunaiselta, mutta kun oli aika tilata, epäilyksille ei ollut sijaa. Tämä Diorite on jotenkin hyvin ilmeikäs ja jopa hieman ristiriitainen materiaali, jossa on sekä graniitin pohjoismaista rauhallisuutta että virtaavan, aaltoilevan kuvion intohimoa. Voisi siis sanoa, että tässä kivisessä työtasossa yhdistyvät meidän vaativat makumme, sillä tarkastelukulmasta ja valosta riippuen graniittitasomme on koko ajan erilainen ja se tarjoaa löytämisen iloa. Siinä on sekä Belvederen kullanruskeaa hohtoa että Viscount Whiten tai jonkin muun graniitin tyypillistä tasaisen rakeista rakennetta, mikä tasapainottaa kokonaisvaikutelmaa.

Kaiken kaikkiaan olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Otetaan esimerkiksi tästä työtasosta nouseva pistorasia – se on niin kaunis! Ystävättäreni sanoi minulle, että kiveen integroitu pop-up-moduuli ei olisi kovin käytännöllinen ja se voi kastua, mutta… eihän sitä sitten tarvitse uittaa!

Kaappiin suunniteltu viininjäähdytin on tosin vielä tulossa, mutta keittiö on käytännössä valmis. Myös LED-nauhavalaisimet on asennettu (myös IKEA:sta) ja niiden kaukosäätimen voi kiinnittää magneetilla esimerkiksi tähän lieden kädensijaan!

Ja kivikuvion yhteensopivuus, siirtymäkohdat! Keittiömme on muuten itse asiassa tehty kahdesta kivilaatasta. Mutta oikeastaan ei voi nähdä, mikä pala on leikattu mistäkin – kaikki on niin sileää ja kaunista. Olen erittäin tyytyväinen Granitopin mestareihin!

Kalusteita suunniteltaessa on hyödyllistä kokeilla kaappien, laatikoiden ja laitteiden erilaisia sijoituksia piirustuksessa tai erikoisohjelmassa. Näin lopputuloksesta muodostuu kokonaisuus ja looginen! Huoneessa voi merkitä huonekalujen ääriviivat esimerkiksi laatikoilla, lattialle levitetyillä sanomalehdillä tai teipillä – tämä auttaa arvioimaan, jääkö lattialle riittävästi vapaata tilaa liikkumiseen ja toimintaan.

Kokeneet mestarimme tekevät kaikkensa varmistaakseen, että työtason kuvion jatkuvuus on mahdollisimman täydellinen. Myös peräkkäisten kivilaattojen kuvio voi vaihdella, joten liitoksia suunniteltaessa kannattaa luottaa mittaajan ja rakennuspiirtäjien suosituksiin. Heidän työpiirustuksensa perustuvat parhaan yhteensopivuuden periaatteeseen.

Luonnonkivien osalta kivi ei välttämättä aina ole aivan samanlainen kuin joissakin aiemmassa kuvassa. Erästä riippuen kuvio voi vaihdella merkittävästi, se voi olla rauhallisempi ja tasaisempi, mutta myös kirkkaampi tai luonteeltaan voimakkaampi. Joskus luonnon oikusta kivilaatta sisältää jotain kyseisen materiaalin yleisestä koostumuksesta poikkeavaa, jopa väriltään tai koostumukseltaan epätyypillistä mineraalia tai kivettymää. Nämä erityispiirteet voivat olla juuri se ”kirsikka kakun päällä”, mikä tekee työtasostasi ainutlaatuisen taideteoksen.

Jos haluat selvittää, kuinka paljon maksaisi taso Sinun keittiöösi, graniitista tai toisesta valitsemastasi kivestä, kokeile Granitopin hintalaskuria. Jos haluat jakaa kuvia uudesta keittiöstäsi tai kertoa miten olet käyttänyt kiveä kotonasi, ota meihin yhteyttä sähköpostitse tai lisää valokuvat Granitopin Google-tilille!

Blue Pearl graniitilla luotiin yhtenäinen ilme keittiöön

Viscount White graniitti perinteisen tyylikkäässä kulmakeittiössä

Galaxy Star graniitti avokeittiössä

Bianco Sardo graniitti – myös perheasunnossa voi olla tilaa tyylille!