Valitut materiaalit -50 %
Lue lisää
Keittiötasot Carrara-marmorista

Keittiötasot Carrara-marmorista

Luultavasti mikään muu kivi ei ole yhtä kuuluisa ja rakastettu kuin valkoinen Carrara-marmori. Vuosituhansien ajan Bianco Carrara on ollut ajaton ja ainutlaatuinen ylellisyyden symboli (marmaros – hohtava kivi). Erityistä ei ole ainoastaan tämän tyylikkään kiven arvokas menneisyys, vaan myös muoti-ihanteiden voittaminen – Bianco Carraran kestävyys, läpikuultava pinta ja valossa helmeilevä kauneus ovat ikuisia.

köögi töötasapinnad Carrara marmorist
Bianco Carrara C marmorikeittiö

Virtaava kuvio, joka kaunistaa marmoria, on syntynyt osittain sulaneen kivimassan liikkumisen ja uudelleenmuotoutumisen aikana. Geologisten prosessien, korkean paineen ja lämpötilan lopputuloksena syntyi joskus miljoonia vuosia sitten kalkki- ja dolomiittikivestä erityinen kivilaji, juovikkaan kuvioinen (suora tekstuuri) arvokas ja puhdas marmori. Hienovarainen tyylikkyys ja luonne näissä luonnon piirtämissä suonissa (eng. veins) ovat veden paikalle kuljettamia ja kristallisoituneita mineraaleja, jotka kovettuivat kiviin nesteen haihtuessa.

valkoinen marmoritaso
Carrara marmori keittiötaso

Suonikas kuvio, kiven puhtaus ja väri ovat tähän päivään asti olleet tunnusmerkkejä, jonka mukaan Carrara-marmori luokitellaan. Vaikka Bianco Carrara on laajalle levinnyt italialaista alkuperää olevan valkoisen marmorin yleisnimi, monet eivät pidä sitä aivan oikeana. Maantieteilijöiden mielestä myös Statuario, Calacatta, Venato, Arabescato, Fantastico yms. ovat kaikki yhden ja saman laattatektoniikan seurausta, joka muodosti marmorin Carraran (yleisimmin Alpi Apuane) alueella. Erityiseksi tämän (ja yhteensä lähes 150 läheisistä kaivoksista peräisin olevaa erilaista marmorilajia) tekevät kaikkien kivimestarien vuosisatojen pituinen marmorinlouhinnan kokemus sekä paikalliset isältä pojalle siirtyneet tiedot ja taidot siitä, mikä auttaa kiven pinnan ja rakenteen mukaista marmorin leikkaamista ja luokittelua.

marmorist köögi töötasapind
Bianco Carrara C marmoritasot

Puhdas kalsiittinen marmori on yleisesti melko vaaleaa ja juuri se on Carraran alueen korkealaatuisen marmorin tärkein ominaisuus. Sopimuksen mukaisesti Bianco Carraralla on kolme luokkaa – Bianco Carrara C (korkealaatuisin valkoinen selkeäkuvioinen marmori – Granitopissa tarjoamme vain tätä tyyppiä Carraraa), Bianco Carrara CD – C-luokkaa hieman harmaampi tausta ja epätarkat suonet, eli tiheämpikuvioinen valkoinen marmori ja Bianco Carrara D, joka on vielä harmaampi ja kuvioltaan sumuisempi.

Mainittujen lisäksi Carraran kaivokselta saadaan myös ylellisempää Calacatta-marmoria, jolle on luonteenomaista harvempi, mutta voimakkaampi ja laajempi kuvio, joka voi olla harmaa, vihertävä, ruskea tai kellertävä (Calacatta Gold). Koska voimakkaampikuvioinen Calacatta on helpompi isojen pintojen täytemateriaali sovitettuna tai peilitehosteeksi asennettavaksi, on siitä tullut monien sisustusarkkitehtien suosikki.

Tutustu materiaaleihin!
Carrara, Itaalia marmor
Carrara marmorilouhos

Carraran alueelta kaivettujen marmorien likimääräinen jakautuminen eri lajikkeisiin:
Bianco Carrara – 53,3 %
Venato (voimakaskuvioinen marmori) – 24,8 %
Arabescato – 4,3 %
Statuario – 4,0 %
Calacatta – 3,4 %
Bardiglio (harmaa marmori) – 3 %
Nuvolato (“pilvinen” marmori) – 1,5 %
muut (Zebrino, Paonacco, Crema, Cipollini jne.) – 5,7 %

Muinaisina aikoina, kun marmoria kaivettiin ja leikattiin alkeellisella tekniikalla ja koneilla, oli ylellisempien marmorilajien saaminen vielä vaativampaa. Tuolloin marmoria kaivettiin pääasiassa vuoristossa, kivet halkaistiin kiiloilla ja kivilohkojen kuljetuksessa käytettiin pääasiassa kelkkoja ja härkiä. Joskus kivikuutioiden annettiin yksinkertaisesti vieriä alas vuorta ja monin paikoin laaksot ovat peittyneet kymmenien metrien alueelta marmorisirpaleisiin.

Bianco Carrara söögilaud
Pyöreä pöytälevy (valkoinen Carrara marmori)

Uskotaan, että Massan ja Carraran maakunnan alla on satoihin metreihin ulottuva marmorikerros (jopa 1700 m merenpinnan alapuolella), mutta helposti saavutettavissa paikoissa tuotantokapasiteetti on kuitenkin melko rajallinen. Puhtaan kiven löytäminen on yhä vaikeampaa ja siksi marmorin hinta nousee vuosi vuodelta. Tietysti oma osuutensa on myös kysynnän kasvulla – ihmisiä, jotka haluavat keittiöön tai kylpyhuoneeseen kestäviä materiaaleja, joiden arvo ei alene ajan kuluessa, on yhä enemmän.
Carrara-marmori on yksi tällaisten materiaalien kirkkaimpia edustajia.

Hintalaskuri
Carrara marmorist köök ja köögisaar
Keittiötasot Bianco Carrara C

Valkoisesta marmorista tehtyjä tunnettuja rakennuksia:
Pisan torni, Pantheon, Taj Mahal

Marmori – kuninkaallinen materiaali

Valkoisen marmorin monet kasvot – jokainen luonnonkivistä valmistettu työtaso on ainutlaatuinen!

Marmorityötasot ovat yhä muodissa!

Musta marmori – viihtyisän kodin ylellinen helmi

Marmoriset työtasot – ajatonta eleganssia

Musta vai valkoinen marmori? Vai peräti vihreä?

Saat ikkunalaudat lahjaksi, kun tilaat keittiöön uuden työtason!

Mihin kivitasoja valitaan eniten?

Eniten kivitasoja halutaan keittiökalusteiden peitteeksi, mutta yhä useammin kiveä halutaan myös kylpyhuoneeseen, johon se sopii erittäin hyvin. Myös takkoihin, ikkunalautoihin ja porrasaskelmiin kiveä on käytetty jo kauan. Yhä useammat ihmiset huomaavat, että kauniisti kuvioitua materiaalia voi tilata myös vaikka grillikodan tai puutarhapöydän tasoksi.

Sopiiko marmori keittiötasoksi?

Teemme tarvittaessa tarjouksen myös marmoritasosta, mutta koska marmori on erittäin herkästi vaurioituva materiaali (mekaaniset vauriot, kahvi, tee, öljyt, happamat hedelmät, punaviini, etikka jne.), emme suosittele sitä keittiöön. Marmori sopii paremmin kylpyhuoneeseen tai vaikkapa ikkunalautoihin. Marmoripinnat on käsiteltävä erityisellä suojaavalla pintakäsittelyaineella.