Valitut materiaalit -50 %
Lue lisää
Noble Concrete Grey – legendaarinen betoninharmaa kvartsikivi on monien suosikki

Noble Concrete Grey – legendaarinen betoninharmaa kvartsikivi on monien suosikki

Pian tulee täyteen kymmenen vuotta siitä, kun ensimmäinen Noble–kokoelman kvartsikiven prototyyppi tuli tehtaan linjastolta. Tästä tekokivien tuotesarjasta tuli heti syntyessään kodinsisustajien suosikki ja luonnonmateriaaleja jäljittelevä kvartsi rikkoo edelleen yhä uusia myyntiennätyksiä.

Nopeasti muuttuvien sisustustrendien joukossa 10 vuotta on varsin pitkä aika. Siitä huolimatta yksi Noble–kokoelman kivi on pysytellyt ajankohtaisena koko sen ajan ja noussut myös viime vuosina toistuvasti materiaalilistauksien kärkisijoille. Kyseessä on erityinen kvartsikivi  Noble Concrete Grey, joka on saanut insipiraationsa sekä ilmeikkäästä betonipinnasta että kalkkikivestä. Siksi kokosimme yhteen kodinomistajia ja sisustusharrastajia keskustelemaan siitä, mikä voisi olla tämän valtaisan suosion syy.

Harmaa on kovin tavanomainen väri, miksi ihmiset pitävät Noble Concrete Grey’stä?

Ursula (sisustusarkkitehti): “Jokainen projekti on erilainen ja erityinen, mutta yleistäen voidaan sanoa, että harmaa on neutraali väri, joka ei vie liikaa huomiota. Harmaa työtaso sopii kaiken kanssa ja jättää silti paljon pelivaraa. Sisustuksessa betoninharmaa on kaupunkimainen ja tyylikäs väri, joka on ollut trendikäs jo vuosien ajan. Lisäksi harmaan sävyt eivät dominoi vain sisustuksessa, joidenkin tietojen mukaan esimerkiksi autoteollisuuden tuotannosta lähes 80 prosenttia on greyscale-väriset, harmaita/hopeisia, valkoisia ja mustia autoja.”

Sara (sisustusbloggari): Juuri niin, harmaa, musta ja valkoinen ovat kaikilla tavoin ajattomia ja pysyviä. Kun valitsee tavanomaisemmat kalusteet tai työtason ei ole vaaraa, että keittiötä päivittäessä tai sisustaessa tulee tehtyä suuria mokia. Noble Concre Grey’stä puhuttaessa pitäisi mielestäni mainita myös sävyerot. Kun katsotaan tasoa ja saareketta, tulee selvästi esille, miten paljon kiven ulkonäkö vaihtelee sijainnin ja valaistuksen mukaan. Ikkunasta paistavan auringon valossa kivi on vaalea, varjoon jäävät taso ja taustalista taas tummanharmaat. Samoin Concrete Grey muuttuu vaaleanharmaaksi kiillotetun pinnan heijastaessa vaaleaa seinää, ja siinä voi aavistaa jopa hieman beigeä kohdissa, joita valaisevat sävyltään lämpimät lamput.”

Karine (kodinsisustaja): “Aivan – minimalistinen ja jopa hieman teollinen look on aina “in”! Vaikka usein puhutaan siitä, miten harmaa sopii yhteen ruostumattoman teräksen ja alumiinin kanssa, voi harmaata väriä sovittaa yhteen lähes kaiken kanssa. Väriratkaisut, kalusteiden ja tekniikan sijoittelu ja valaistussuunnitelma luovat kyllä pohjan, mutta huoneen luonnetta ja asukkaiden persoonaa ilmentävät kuitenkin yksityiskohdat. Ehkä erilaiset harmaansävyiset ja jollakin tapaa turvalliset taustat ovat käytännöllinen valinta. Samalla se tekee keittiön muutokset ajan mukana helpommaksi, rohkaisee kokeilevaisuuteen koristeiden ja sisustusesineiden kanssa, verhojen ja verhoilukangasten, värien, materiaalien tekstuurien kanssa jne.”

Mitä ylipäänsä täytyy pitää mielessä, kun tilaa keittiön ja valitsee työtason?

Gregor (rakentaja): “Suuri perustekniikka, kuten liesi, jääkaappi, liesituuletin tms. eivät yleensä aiheuta kenellekään ongelmia. Niiden kanssa tappeleminen ei aina ole edes mahdollista, sillä keittiökalusteiden ja kodinkoneiden sijoittelu valitaan huoneen arkkitehtuurisien piirteiden mukaan: huoneen koko, oven ja ikkunoiden sijainnit ym. Jos alussa on liikaa hyviä ideoita, voi olla hyödyllistä ottaa pieni aikalisä, jottei päädytä liiallisuuksiin tilpehöörien, taulujen ja muiden kanssa. Puhdas ja tyhjä taso tai seinä on myös hyvin kaunis.”

Sara: “Usein käytettävät asiat, kuten esimerkiksi liesi ja kahvinkeitin, tulisi sijoittaa loogisesti ja ulottuville. Käytännöllisyys ei saisi koskaan jäädä takasijalle!”

Ursula: “Värien suhteen asia on helppo, sillä kaikki pastellivärit sopivat hyvin yhteen. Pastellit ovatkin kuin päävärien kalpeammat ja mattapintaisemmat versiot, jotka tekevät oikein valaistuista huoneista suurempia ja elegantimpia. Kodinkoneiden kanssa on hankalampi tilanne, otetaan esimerkiksi pesukone. Sopiiko se keittiöön vai ei?”

Karine: “Jos kodin omistaja toivoo, että kaikki kodinhoitoon liittyvät toimet sijoitetaan keittiöön, tai kylpyhuone on niin pieni, ettei pesukone mahdu sinne kunnolla, ei taida oikein jäädä muita vaihtoehtoja…”

Gregor: “Kun puhutaan tekniikasta ja suunnitelmista, haluaisin erikseen painottaa päätöksien tekemisen järjestystä. Lyhyesti sanottuna pitäisi kaappien syvyyttä ja sijoittelua valitessa olla jo tiedossa, minkälainen allas tai liesi tai astianpesukone tulee ja minne. Ja täyden paketin tärkeys ei ehkä korostu keittiössä niin merkittävästi. Pesuhuoneen tasojen kanssa voi olla kinkkisempi tilanne, sillä kylpytilojen keramiikan valmistajien mitat saattavat joillakin tuottajilla vaihdella merkittävästikin. Altaiden valmistamisen teknologisista piirteistä johtuen pitäisi alakautta asennettavan altaan aukon leikkaamiseen ehdottomasti käyttää tarkkaa sabluunaa.”

Nyt eksyttiin kyllä päivän aiheesta varsin kauas, sillä suunnitelmana oli puhua yhdestä tietystä kivestä, Noble Concrete Grey’stä… Mitä haluaisitte tuoda esille tämän tietyn keittiön suhteen?

Ursula: “Keittiö on hyvin kaunis. Kaikki on nätin tasapainoista ja yhtenevää. Sisustusideoiden yhtenä vaikuttajana on todennäköisesti ollut persoonallinen leveä ja matala ikkuna. Maitokahvin värinen vaalea, beigenruskea seinäväri yhdessä lautalattian ja kultaisten lamppujen kanssa tuo huoneeseen lämpöä.”

Gregor: “Minä pidän eniten tästä liedestä ja sen jättiläismäisestä liesituulettimesta, jotka jäävät sisään tullessa hieman jääkaapin taakse piiloon. Tulet ovesta sisään, ensivilkaisulla sitä ei oikein huomaakaan ja sitten. “Bäng!” Totaalinen huomiomagneetti.

Lofra ja Smeg ovat tunnettuja valmistajia, jotka tuottavat tämäntyyppisiä retrohenkisiä kodinkoneita. Yhdessä lautalattian, mustien katkaisijoiden ja pistorasioiden ja tuolien kanssa se on kuin piste I’n päälle. Nostalgista ilmettä korostaa myös Noble Concrete Grey kvartsisen työtason reunaviimeistely – antiikkiprofiili.”

Karine: “Nämä korkeammat baarijakkaraa muistuttavat tuolit ovat myös vaikuttavat – sekin on viime vuosien sisustushitti. Jotkut ovat jo valitettavasti luopumassa niistä, sillä tavallinen istumakorkeus on yleisesti ottaen hieman mukavampi.
Keittiötä suunnitellessa ja sisustaessa on ammattilaisten konsultoiminen hyvin tärkeä askel, ja myös aikakausilehtien ja sosiaalisen median selailu on ehdottomasti hyödyllistä, jotta voi nähdä, mitä muut ovat tehneet…”

Sara: “Skandinaavista ja modernin minimalistista tyyliä seuratessa harmonia on tärkeä. Valitessa harmaita tasomateriaaleja tai yksinkertaisempia kalusteita, ei saa antaa brutaalilta vaikuttavan betonin tai suurien metallisten pintojen (esimerkiksi kaksiovinen jääkaappi ruostumattoman teräksen värissä) dominoida. Tasapainottamiseksi sopivat erityisesti värit ja materiaalit, mutta pitää ottaa huomioon, millaisia tunteita valittu viimeistelymateriaali herättää. Tiedämme, että puu ja tekstiilit edustavat lämpöä ja kodikkuutta, kivi ja lasipinnat puhtautta.
Ja luonnollisesti ei harmaan vierelle värejä lisätessä kannata sortua myöskään toiseen ääripäähän – ylilyönnit väreillä saattavat tehdä sisustuksesta kirjavan ja levottoman.”

Mitä suosittelisitte heille, jotka ovat valinneet harmaat keittiökalusteet tai työtason?

Tee näin:

  • Yhdistele vaatimatonta harmaata toisiin väreihin, kuten musta, valkoinen, beige, greige/harmaanbeige.
  • Leiki materiaaleilla ja tekstuureilla, kuten esimerkiksi ruostumaton teräs, alumiini, kromatut pinnat, vaalea tai tumma puu.
  • Älä unohda kuoseja – myös harmaasta pinnasta tulee elävä, kun sitä koristaa luonteikas kuvio.

Vältä:

  • Se, että yhdeksi perusväreistä on valittu turvallinen harmaa, ei tarkoita sitä, että samoja varovaisia sääntöjä pitäisi noudattaa koko sisustuksessa. Älä pelkää kokeilla!
  • Yleisilmeen ei tulisi olla teollinen tai kylmä. Muista, että harmaa vaatii rinnalle jotakin huomiota herättävämpää, joka toimii tasapainottavana aksenttina.

Selaa Granitopin kivivalikoimaa, tutustu lähes ilman mitään huoltoa kauniina pysyvien kvartsisten ja keraamisten tasojen plussiin ja miinuksiin, sekä laske, millä hinnalla voisit saada Sinun kotiisi sopivan kivitason!
Jos unelmiesi keittiö on jo valmis, ja haluat kertoa tarinasi, ota meihin yhteyttä tai lisää arvostelu ja kuvat Granitopin Facebookiin tai Google -tilille.

Tutustu materiaaleihin!

Perfektionisti valitsi keittiötasojen materiaaliksi Crystal Calacatta Silvan

Marmorikuvioitu Noble Carrara vastavalmistuneen asunnon keittiössä

Moderni harmaa kvartsikivi Breeze Pearl viime vuosisadan alun puutalossa

Marmorinkaltainen kvartsikomposiitti Mystery White modernin omakotitalon keittiössä

Ocean Reef kvartsikivi klassisessa ja romanttisessa keittiössä