Kiillotettu vai hiottu työtaso?

Kiillotettu vai hiottu työtaso?

Kivityötason kuvio ja kauneus kestävät oikein hoidettuna käytännössä ikuisesti. Paljon riippuu kuitenkin pinnan viimeistelytavasta, ja meiltä kysytäänkin usein omaan keittiöön sopivinta ja käytännöllisintä vaihtoehtoa?

Graniitin tai kvartsin peilihiottu kiilto on jokaisen kodin kaunistus, ja ylellinen, tyylikkäästi hiottu marmori tuo kylpyhuoneeseen tai keittiöön ylellisyyttä, joka on kiehtonut ihmisiä jo antiikin ajoista saakka. Kaksi suosituinta kivitasojen viimeistelyä ovatkin kiillotus (P –polished) ja hionta (H – honed). Lopputulos on hyvin samankaltainen sillä erotuksella, että kiillotettu kivipinta on kiiltävä ja valoa heijastava, ja hiottu työtaso on puolestaan matta eikä pintaan heijastuvan valon kulma vaikuta pinnan ulkonäköön. Molemmat sopivat erinomaisesti sekä keittiöön että kylpyhuoneeseen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että naarmut, pöly, kuivuneet vesipisarat ja sormenjäljet näkyvät hyvin selvästi kiillotetussa pinnassa.

Myös hiomalla saavutetaan täysin sileä pinta, mutta toisin kuin kiillotettaessa, käsittely lopetetaan ennen kiillotusvaihetta. Kiillotettu työtaso on täysin tasainen ja kiiltävä, ja hiottu kivipinta on sen sijaan hiukan luonnollisemman näköinen ja silkkisen matta. Tällä tavoin käsitellyn keittiötason puhdistaminen on helpompaa eikä se naarmuunnu yhtä helposti kuin kiillotettu kivipinta.

Luonnonkivipintojen viimeistelyyn käytetään usein myös harjausta (B – brushed). Se tarkoittaa, että kiven pehmeämpi kerros harjataan pois timanttiharjalla, jolloin pinnasta tulee hieman epätasainen sekä nahkea. Näin käsitelty työtaso ei ole täysin sileä, mutta hylkii yleensä paremmin tahroja.

Poltettaessa (F – flamed) kiveä (lähinnä graniitti) kuumennetaan korkeassa lämpötilassa avotulella. Kaikki silikaattimateriaalit sisältävät hiiltä, ja kiven pinta muuttuu hiilen palaessa. Kvartsipinta harjataan mielenkiintoisen ja monikuvioisen pinnan aikaansaamiseksi.

On myös muitakin vaihtoehtoja, kuten vasarointi (bush-hammered), hiekkapuhallus tai vesileikkauskäsittely jne. Myös nämä viimeistelytavat ovat omalla tavallaan tehokkaita, mutta pinnan tasoittaminen harjaamalla on suositeltavaa kuten poltettaessakin. Tällainen työpinta ei kuitenkaan ole täysin sileä, joten näin käsitelty kivimateriaali soveltuu paremmin ulkokäyttöön tai vaikkapa portaisiin, seinälaattoihin tai ulkokeittiön viimeistelyyn.

Blue Pearl graniitti
Nero Marquina marmori (H – honed)
Nero Assoluto graniitti (P – polished)