Kiillotettu vai hiottu työtaso? - GranitopGranitop

Kiillotettu vai hiottu työtaso?

Kivisen työtason kuvio ja kauneus ovat asianmukaisesti hoidettuna melkein ikuisia. Paljon riippuu kuitenkin pinnan viimeistelytavasta ja se aiheuttaakin kiinnostuneille ajoittain kysymyksen: mikä on juuri minun keittiööni sopiva tai minun kotiini kaikkein käytännöllisin ratkaisu?

Noble Supreme White kvartsitaso (P – polished)

 

Graniitin tai kvartsin peilihiottu kiilto kaunistaa varmasti jokaista kotia ja ylellinen, pinnaltaan tyylikkäästi hiottu marmori tuo kylpyhuoneeseen tai keittiöön loistoa, joka on kiehtonut ihmisiä antiikista asti. Kaksi suosituinta mahdollisuutta kivitasojen viimeistelyyn ovatkin kiillotus (P –polished) ja hionta (H – honed). Tulos on ulkonäöltään hyvin samanlainen, mutta kiillotettu kivipinta on kiiltävä ja valoa heijastava, hiottu työtaso puolestaan mattaa eikä sen ulkonäkö riipu valon kulmasta. Keittiöön ja kylpyhuoneeseen sopivat erinomaisesti molemmat. On kuitenkin otettava huomioon, että kiillotetulla pinnalla naarmut, pöly, kuivuneet vesipisarat ja sormenjäljet näkyvät hyvin selvästi.

Bianco Carrara C marmoritaso (H – honed)

Myös hiomalla saavutetaan täysin sileä pinta, mutta kiillotukseen verrattuna prosessi lopetetaan ennen kuin aletaan käyttää raekooltaan kaikkein hienoimpia työvälineitä. Kun kiillotettu työtaso on täysin tasainen ja kiiltävä, niin hiottu kivi jättää hieman luonnonmukaisemman vaikutelman ollen silkkisen mattainen. Näin käsitelty työtaso on keittiön siivouksessa vähemmän vaativa ja siihen ei muodostu naarmuja niin helposti kuin kiillotettuun kivipintaan.

Usein luonnonkivien viimeistelyssä käytetään myös harjaus-
menetelmää (B – brushed). Se tarkoittaa, että kivestä harjataan
timanttiharjalla pois sen pehmeämpi osa, mikä jättää pinnan
hieman epätasaiseksi ja tuntuu käteen nahkaiselta (siksi sitä
kutsutaan myös nahkapinnaksi). Tällä tavalla käsitelty työtaso
ei ole täysin sileä, mutta kestää yleensä paremmin tahroja. 

Polttaminen (F – flamed) on teknologia, jossa kiveä (lähinnä
graniitti) kuumennetaan korkealla lämpötilalla avotulella.
Kaikki silikaattimateriaalit sisältävät hiiltä ja sen palaessa
kiven pinta muuttuu. Kvartsipinta harjataan ja tuloksena
on jännittävä ja erittäin kuvioitu ulkonäkö. 

Nero Assoluto graniitti (F/B)
Nero Assoluto keittiötaso (F/B)

 

Tietysti olemassa on myös muita vaihtoehtoja, kuten vasarointi (bush-hammered), hiekkapuhallus tai vesileikkauskäsittely jne. Myös nämä viimeistelytavat ovat omalla tavallaan tehokkaita, mutta kuten myös polttamisen suhteen, on suositeltavaa tasoittaa kivipinta harjaamalla. Tällainen työpinta ei kuitenkaan jää täysin sileäksi, joten tällä tavalla käsitelty kivimateriaali soveltuu paremmin käytettäväksi ulkona tai portaissa, seinälaatoissa tai grillipaikan ja ulkokeittiön viimeistelyssä.

Blue Pearl graniitti (P – polished)