Valitut materiaalit -50 %
Lue lisää
Kiillotettu vai hiottu työtaso?

Kiillotettu vai hiottu työtaso?

Kivityötason kuvio ja kauneus kestävät oikein hoidettuna käytännössä ikuisesti. Paljon riippuu kuitenkin pinnan viimeistelytavasta, ja meiltä kysytäänkin usein omaan keittiöön sopivinta ja käytännöllisintä vaihtoehtoa?

Graniitin tai kvartsin peilihiottu kiilto on jokaisen kodin kaunistus, ja ylellinen, tyylikkäästi hiottu marmori tuo kylpyhuoneeseen tai keittiöön ylellisyyttä, joka on kiehtonut ihmisiä jo antiikin ajoista saakka. Kaksi suosituinta kivitasojen viimeistelyä ovatkin kiillotus (P –polished) ja hionta (H – honed). Lopputulos on hyvin samankaltainen sillä erotuksella, että kiillotettu kivipinta on kiiltävä ja valoa heijastava, ja hiottu työtaso on puolestaan matta eikä pintaan heijastuvan valon kulma vaikuta pinnan ulkonäköön. Molemmat sopivat erinomaisesti sekä keittiöön että kylpyhuoneeseen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että naarmut, pöly, kuivuneet vesipisarat ja sormenjäljet näkyvät hyvin selvästi kiillotetussa pinnassa.

Myös hiomalla saavutetaan täysin sileä pinta, mutta toisin kuin kiillotettaessa, käsittely lopetetaan ennen kiillotusvaihetta. Kiillotettu työtaso on täysin tasainen ja kiiltävä, ja hiottu kivipinta on sen sijaan hiukan luonnollisemman näköinen ja silkkisen matta. Tällä tavoin käsitellyn keittiötason puhdistaminen on helpompaa eikä se naarmuunnu yhtä helposti kuin kiillotettu kivipinta.

Luonnonkivipintojen viimeistelyyn käytetään usein myös harjausta (B – brushed). Se tarkoittaa, että kiven pehmeämpi kerros harjataan pois timanttiharjalla, jolloin pinnasta tulee hieman epätasainen sekä nahkea. Näin käsitelty työtaso ei ole täysin sileä, mutta hylkii yleensä paremmin tahroja.

Poltettaessa (F – flamed) kiveä (lähinnä graniitti) kuumennetaan korkeassa lämpötilassa avotulella. Kaikki silikaattimateriaalit sisältävät hiiltä, ja kiven pinta muuttuu hiilen palaessa. Kvartsipinta harjataan mielenkiintoisen ja monikuvioisen pinnan aikaansaamiseksi.

Tutustu materiaaleihin!

On myös muitakin vaihtoehtoja, kuten vasarointi (bush-hammered), hiekkapuhallus tai vesileikkauskäsittely jne. Myös nämä viimeistelytavat ovat omalla tavallaan tehokkaita, mutta pinnan tasoittaminen harjaamalla on suositeltavaa kuten poltettaessakin. Tällainen työpinta ei kuitenkaan ole täysin sileä, joten näin käsitelty kivimateriaali soveltuu paremmin ulkokäyttöön tai vaikkapa portaisiin, seinälaattoihin tai ulkokeittiön viimeistelyyn.

Blue Pearl graniitti
Nero Marquina marmori (H – honed)
Nero Assoluto graniitti (P – polished)

Kevätkampanja

Minkä värinen ja kuvioinen työtaso pitäisi valita?

Kivitasot keittiöön – enemmän mahdollisuuksia kuin uskotkaan!

Näin valitset sopivat värit keittiöön

Usein kysytyt kysymykset

Mitä viimeistelymahdollisuuksia on?

Suosituimmat työtason kiven käsittelyt ovat kiillotus (P-polished) ja hionta (H-honed), molemmat ovat tasaisia, mutta kiillotettu pinta kiiltää, hiottu on matta. Viimeistelytapoja on kuitenkin paljon enemmän ja eri valmistajilla voi olla eri käsitys saman lopputuloksen kuvaamiseen riippuen siitä, tarkoitetaanko käsittelytapaa vai pintaa käsittelyn jälkeen (lopputulos). Esimerkiksi graniitin osalta käytetään usein termiä «nahkainen» (leathered finish), toinen valmistaja käyttää samasta viimeistelystä nimitystä «harjattu» (brushed). Viimeistelytavat voivat riippua kiven ominaisuuksista eikä kaikille materiaaleille ole saatavana kaikkia viimeistelytapoja. Jos tarvitset selityksen termeille, kuten flamed, bush-hammered/fine-picked, antiqued/tumbled, water-jet honed, blasted, acid-washed, tai haluat tutustua näytteisiin, ota yhteyttä asiantuntijoihimme!

Missä määrin voi luottaa kivinäytteisiin ja kotisivulla tai sosiaalisessa mediassa oleviin kuviin?

Kivinäytteet ovat myytävistä kivistä - samasta materiaalista, josta valmistettava työtasokin. Kiven kuvio ja värisävy riippuvat paljon valaistuksesta ja katsomiskulmasta. Hienorakenteinen kvartsi voi näyttää esimerkiksi tietyissä olosuhteissa täysin yksiväriseltä, tasaisen valkoiselta, beigeltä, harmaalta tai mustalta. Tiettyjä kiillotettuja ja kiiltäviä osia sisältäviä kivilajeja on äärettömän vaikea kuvata luonnollisena ja valon heijastumisen välttämiseksi valitusta kuvakulmasta riippuen sama keittiösaareke voi näyttää sekä tummanharmaalta että yönmustalta. Pieniä värisävyn eroja voi kivissä esiintyä erästä riippuen. Luonnonkivien osalta ei kannata ihmetellä, jos kivilaatan kuvio tai väri vaihtelee huolimatta siitä, että koko keittiö on valmistettu paitsi samasta erästä, mutta myös samasta laatasta olevasta kivestä. Tämä koskee etenkin valkoista marmoria Bianco Carrara C. Valittaessa luonteikkaita materiaaleja (esim. luonnonkivet, kuten marmori Carrara tai kalkkikivi Jura Grey) voit lähettää yhteyshenkilölle kuvan, millainen kiven kuvio pitäisi olla, niin voimme varhaisessa vaiheessa varmistaa, onko mahdollista löytää halutun kuvioista kiveä. Hyvin erityisissä toiveissa voi olla parempi käyttää tekokiveä, jonka kuvio on muuttumaton.

Hintalaskuri