Valitut materiaalit -50 %
Lue lisää
Työtasojen kestävyys ja ulkonäkö riippuvat materiaalivalinnasta

Työtasojen kestävyys ja ulkonäkö riippuvat materiaalivalinnasta

Kysyimme Granitopin myyntipäälikkö Silver Suurküttiltä, mitä pitäisi ottaa huomioon keittiön materiaaleja valitessa, mitkä ovat eri materiaalien ominaisuudet ja erityispiirteet, sekä miten saavuttaa paras mahdollinen lopputulos remontissa.

Mitkä ovat tämänhetkiset trendit sisustuksessa ja millaisia materiaaleja asiakkaat nyt haluavat?

Vuoden alussa kokosimme yhteenvedon, josta selkeästi näimme, että suosituimpien materiaalien listaa dominoi ylivoimasesti beige, fossiilien kuvioima kalkkikivi Jura Grey. Marmorikuvioinen kvartsi on kasvattanut suosiotaan, ja lisäksi harmaa graniitti, sekä betonia muistuttava puristekivi ovat säilyttäneet kysyntänsä.

Suuri osa kotona vietetystä ajasta vietetään juuri keittiössä, ja siksi keittiön pitää olla kodikas ja kaunis tila! Yleistäen voi sanoa, että keittiöt, ja erityisesti keittiösaarekkeet, kasvavat. Käytännössä tasojen mittoihin ja kalusteiden muotoihin vaikuttavat sekä tilojen että mahdollisuuksien avartuminen, mutta myös arkkitehtuuri ja asuntomarkkinat. Viime aikoina on nähty paljon U-keittiöitä, sekä nurkkakeittiöitä ja tämän hetken suurimpia trendejä on selkeästi keittiösaareke.

Noble Concrete Grey

Mitkä ovat kivisen työtason suurimmat edut?

Graniitti, marmori, kalkkikivi ja monet muut kivilajit ovat maailman vanhimpien materiaalien joukossa. Kivi on kestänyt miljoonia vuosia luonnon puristuksissa, tuulissa ja tyrskyissä. Eipä siis ole yllätys että kivitaso on samalla lailla superkestävä ja kaunis. Ihmiset ja kodit ovat kuitenkin erilaisia, ja siksi eri keittiöihin sopivat parhaiten erilaiset materiaalit riippuen asukkaiden vaatimuksista. Se, millaiseen käyttöön taso lopulta tulee, voi tehdä päätöksen marmorin, graniitin, kalkkikiven tai tekokiven välillä.

Jos tärkeimmät kriiteerit ovat kauneus ja persoonallisuus on luonnonkivi selkeä valinta. Marmorin ainutkertaiset suonet tai kalkkikiveen jääneet kasvien ja simpukoiden fossiilit ovat jo itsessään kuin taideteoksia, joille ei ole toista vertaista. Jos taas painotetaan luonnonkiven kestävyyttä, täytyy tietysti mainita graniitti, johoon verrattuna marmori ja kalkkikivi ovat hieman pehmeämpiä, mutta vähän varovaisemmassa käytössä pysyvät nekin uudenveroisen kauniina pitkään. Hyvä esimerkki on vaikkapa se, miten marmoritasoilla on kaulittu taikinoita ja mortteleissa jauhettu mausteita vuosisatoja – kivi ei sellaisesta ota itseensä.

Verde Guatemala

Edes kivi ei materiaalina ole kuitenkaan täysin voittamaton, ja kovat kolhut voivat irrottaa tasosta säleitä tai palasia. Heikoin kohta on tyypillisesti tason reuna, ja tämä kannattaa pitää mielessä esimerkiksi, jos kokkailee valurautapannujen tai –patojen kanssa. Samoin kannattaa muistaa, että kivitaso vaatii kyllä yleensä tueksi kunnon kehikon – tämä on erityisesti huomioitava pöytien ja baaritason tyyppisten saarten kohdalla, jossa taso ulottuu kalusteen runkoa pidemmälle.

Ja tässä vaiheessa sitten voidaankin ottaa puheeksi kvartsikivi, komposiittimateriaali, jonka ominaisuudet ovat kestävyyden ja huokoisuuden puolesta vielä luonnonkiveäkin paremmat (sileän pinnan vedenimukyky on nolla, eli pinta on täysin vedenkestävä). Näiden teko- tai jäljitelmäkivien kuvio voi olla niinkin lähellä luonnollista kiveä, että paljaalla silmällä voi olla aika vaikea erottaa niitä toisistaan. Näissä kivissä on siis tavoiteltu esimerkiksi joko graniitin rakeista, kristallista ja laikukasta pintaa, marmorin virtaviivaisia suonia, tai kalkkikiven mielenkiintoista fossiilikuviointia. Kvartsikivien värien ja kuvioiden mahdollisuudet ovat melkein rajattomat, ja saatavilla on sellaisia kuvioita ja sävyjä, joita luonnonkivistä ei löydy.
Oikein hoidettu kvartsitaso säilyy täysin hyvänä koko elämän, varmasti pidempään kuin kalusteet sen alla, mutta tietysti trendien muuttuessa asiakkaat haluavat välillä vaihtaa myös kvartsitasoja uusiin.

Tutustu materiaaleihin!

Mitkä värit ovat tällä hetkellä muodissa?

Tähän ei ole mitään yhtä selkeää vastausta. Oliivin sävyt kalusteissa ovat monen mielestä tämän hetken suurin hitti, toisaalta musta, valkoinen ja harmaan eri sävyt ovat olleet suosittuja pitkään, ja ovat edelleenkin. Vaaleiden sävyjen ystävät valitsevat tyypillisimmin aidon vaalean marmorin tai kvartsikiven lumivalkoisena, beigenä tai marmorikuvioituna. Kultaisten ja kuparinväristen hanojen ja altaiden pariksi valitaan myös vihreää marmoria (Verde Guatemala) tai graniittia (Verde Savana). Todella suosittuja ovat harmaat tasot (esimerkiksi Noble Concrete Grey), jotka sopivat hyvin yhteen niin vaaleiden kuin puistenkin kalusteiden kanssa.
Kodin sisustustyyli yleisemmin vaikuttaa tietysti myös tasojen materiaalivalintoihin. Erityisesti minimalistinen sisustus ja keittiö tuo esille näyttävien kivitasojen kauneuden ja persoonan. Niin luonnonkivi (Viscount White) kuin myös tekokivikin (Calcatta –kivet) voi tällaisessa kokonaisuudessa tehdä lähtemättömän vaikutuksen.

Viscount White

Miten huolehtia kivitasosta oikeaoppisesti?

Kvartsitason päivittäinen puhdistus on todella yksinkertaista, ja normaalisti riittää vain kostealla rätillä pyyhkiminen. Huokoisemmat kivilajit ovat hieman herkempiä joidenkin nesteiden suhteen (mm. mehut, öljyt, soijakastike). Granitopista voi hankkia tasojen lisäksi myös hyviä puhdistusaineita, ja nettisivujemme jutuissa kerromme myös erilaisten kivitasojen tehokkaasta ja turvallisesta puhdistamisesta ja huollosta, jotta tasot pysyisivät kauniina ja hyväkuntoisina pitkään.
Meidän tasojen hoito-ohjeet voi myös ladata pdf-tiedostona, jolloin ne ovat saatavilla myös silloin, kun et pääse kiinni nettiin, tai ohjeet voi vaikka tulostaa keittiöön tai kodinhoitohuoneeseen siivouskaappiin!

Voiko tason muuttaa vanhasta kodista uuteen?

Granitopin tasot valmistuvat tilaustyönä – se tarkoittaa sitä, että jokainen taso on täydellinen juuri siihen tilaan, johon se on suunniteltu. Tason voi tietysti irrottaa ja viedä muuttaessa mukanaan, kunhan muistaa, että tason sovittaminen uuteen keittiöön vaatii monen eri asian huomioimista (tason tarkka muoto, huomioiden erilaiset kolot ja lovet, kulmat ja jiiriin sahatut liitokset, sekä sähkö- ja vesipisteiden paikat jne.) ja siksi valitettavasti mitä erityisempi ja yksilöllisempi vanha keittiö on, sitä todennäköisemmin vanha taso ei sovi uuden keittiön mittoihin.
Ei ole myöskään ennenkuulumatonta, että kivitaso vaurioituu tai lohkeaa tasoa irrottaessa.
Eli sanoisin, että paras vaihtoehto on jättää taso sinne, minne se on suunniteltu ja sopii täydellisesti, ja tilata meiltä uuteen kotiin uusi täydellisesti sopiva taso.

Bohus Grey

Kuinka paljon kivitaso maksaa?

Kivitasojen hinnan arvioimiseksi on Granitopin netissä hintalaskuri. Tuotevalikoimassa on hinnat nähtävillä niillä kivillä, joita pidämme jatkuvasti varastossa saatavilla, mutta muista kuitenkin, että tason kokonaishinta ei muodostu pelkästään kiven neliöhinnasta. Materiaalin hinnan lisäksi kokonaiskustannuksiin kuuluvat tason muotoilu – sahaus ja reunojen viimeistely, sekä paikat mm. liedelle, altaalle, hanalle ja pistorasioille, matkan mukaan vaihtelevat kuljetuskulut, asennus jne. Mitään yhtä yksinkertaista yhtälöä, jolla voisi etukäteen laskea täydellisen ja tarkan hinta-arvion, ei ole, mutta meidän laskurilla voi askel askeleelta valintoja tehden ja vaihtoehtoja vertaillen päästä kuitenkin hyvin lähelle.
Vaikka kivitaso voi ostohetkellä olla kalliimpi, kuin useat muut materiaalivaihtoehdot, tulee kivi loppupelissä halvemmaksi kuin nopeammin kuluvat ja useammin huollettavat ja vaihdettavat materiaalit, kuten vaikka puu tai laminaatti. Jos suhtautuu keittiöremonttiin investointina kiinteistön arvoon, kivi on kauniina ja kestävänä luonnonmateriaalina varmasti arvokkaampi vaihtoehto kuin jokin neliöhinnaltaan edullisempi materiaali.

Onko markkinoille saapunut viime aikoina joitain aivan uusia materiaaleja?

Täydennämme ja uudistamme materiaalivalikoimaamme jatkuvasti, ja siksi emme tee jokaisesta uutuudesta suurta numeroa. Mutta kun nyt trendeistä ja muodin tuulista on puhuttu, voisi esille nostaa esimerkiksi todella lämpimästi vastaanotetut terrazzokivet, jotka ovat myös tekokiviä, mutta toisin kuin kvartsikivet, sisältävät paljon suurempia luononkiven kappaleita. Terrazzo, eli mosaiikkibetoni, eroaa kvartsista erityisesti sen “luonnollisemman” valmistustavan puolesta. Kvartsikivi puristetaan suoraan levyiksi (englanniksi “slab”), kun taas terrazzo “kypsyy” muotissa lohkoksi, jotka leikataan laatoiksi, kalibroidaan ja viimeistellään valmiiksi tuotteeksi prosessin loppuvaiheessa.

Terrazzo Calacatta
Terrazzo GV 0/25

Erään asiakkaan kommentti, joka ilahdutti meitä erityisesti, “vielä kauniimpi tulos kuin osasimme odottaakaan!” koski juuri terrazzotasoa. Sitä sattuu itseasiassa aika usein, sillä näytepala on aina kuitenkin melko pieni verrattuna lopulliseen tasoon, jossa kiven kauneus ja ominaisuudet pääsevät tosissaan loistamaan kokonaan valmiissa kohteessa.
Kivi on materiaalina todella kaunis. Kaunista materiaalia ihaillessa pitää kuitenkin muistaa, että taso on aina sisustuksessa osana kokonaisuutta. Kivitaso on näyttävä ja iso osa, mutta kiitosta harmonisesta ja kauniista lopputuloksesta ansaitsevat aina myös kalustevalmistaja, vesikalusteiden tuottaja, sisustussuunnittelija, sekä tietysti erityisesti – asiakkaan hyvä silmä, joka lopulliset päätökset teki!

Jos haluat jakaa meille kuvia omasta kauniista keittiöstäsi, tai antaa meille palautetta kokemuksestasi tason tilaamisesta, voit tehdä sen täällä tai täällä.

Vinkkejä tarpeitasi vastaavan ja sinua vuosia palvelevan keittiön luomiseen

Vuosikymmeniä kestävä kivitaso

Parhaat valinnat syntyvät tilaajan ja valmistajan yhteistyössä!

Kivitasot keittiöön – enemmän mahdollisuuksia kuin uskotkaan!

Hintalaskuri