Caesarstone -20%
Lue lisää
Vinkkejä keittiötason valintaan

Vinkkejä keittiötason valintaan

Mikä on sopiva materiaali?

Keittiötasojen valikoima on uskomattoman laaja. Yleisimmät materiaalit ovat luonnollinen kokopuu, edullinen laminaatti ja kestävät keinokivimateriaalit (kvartsikivi ja terrazzo) sekä luonnonkivimateriaalit marmori, graniitti ja liuskekivi. Mutta mikä on oikea valinta omaan keittiöön? Ennen kaikkea kannattaa miettiä, millainen ruoanlaittaja olet ja kuinka kestävät keittiötasot tarvitaan.

Lämmin ja kodikas mutta kosteusarka puu

Kokopuu- tai liimapuutaso tekee tilasta kodikkaan ja tunnelmasta hiukan rustiikkisen. Yleisimmät materiaalit ovat tammi ja saarni, joiden eloisat kuviot saavat keittiötasot näyttämään sekä kauniilta että korkealaatuisilta. Samaan lopputulokseen ei useinkaan päästä keinotekoisilla materiaaleilla. Kaunis pinta voi kuitenkin olla lyhytaikainen ilo jatkuvan käytön sekä ruoanlaittoon liittyvien vaihtelevien lämpötilojen (kylmä ja kuuma) vuoksi. Niinpä kokopuutyötasoja on huollettava säännöllisesti, eli keskimäärin kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi kannattaa muistaa, että jos puun ei ole annettu kuivua perusteellisesti ennen tason valmistamista, kokopuinen työtaso voi vääntyä asentamisen jälkeen. Jos olet valmis hiomaan naarmut ja pienet vauriot pois ja lakkaamaan tai öljyämään tasot säännöllisesti, kokopuutasot ovat epäilemättä hyvä ja myös ympäristöystävällinen valinta.

Edullinen ja helppo laminaatti

Laminaatti on eräs yleisimmistä keittiötasomateriaaleista. Edullisen hinnan ja miltei rajattoman väri- ja kuviointivalikoiman ansiosta laminaattitasot sopivat useimmille. Laminaatti sietää kosteutta puuta paremmin, mutta kuumien kattiloiden ja pannujen kanssa pitää kuitenkin olla varovainen, eikä niitä saa laittaa suoraan laminaattitason päälle. Laminaattitasot on helppo leikata ja asentaa, joten työtasot voi tarvittaessa tehdä ja asentaa myös itse. Jatkuvasta tuotekehityksestä huolimatta tulee kuitenkin muistaa, että laminaatti ei ole pitkäikäisin materiaalivaihtoehto. Pinta tulee todennäköisesti naarmuuntumaan ja kolhiintumaan käytön myötä, ja työtason ylin kerros voi myös irrota kosteuden vaikutuksesta erityisesti keittiöaltaan ja hanan vierestä.

Katso altaita!

Kestävä tekokivi – kvartsi

Kvartsitasot eivät juuri naarmuunnu eivätkä tahriinnu yrityksistä huolimatta, sillä materiaali on yksinkertaisesti niin luja ja sileä. Leikkuulaudat jäävät pölyyntymään laatikkoon, koska ainekset voi paloitella suoraan keittiötason päällä, mukaan luettuna leivän leikkaaminen ja lihan vasarointi. Kvartsitasot ovat myös hygieenisiä, sillä sileä pinta on helppo pitää puhtaana.

Kvartsi on keinotekoinen materiaali, mutta suunnittelussa on hyödynnetty luonnon omia kuvioita, joten kvartsitasot näyttävät aidoilta. Kovaakin käyttöä kestävät kvartsitasot ovat kuitenkin kalliimpia kuin puu- tai laminaattitasot.

Hintalaskuri

Graniitti ei petä koskaan

Luonnonkivisten työtasojen suosikkimateriaali on graniitti. Luja ja kestävä graniitti on eräs kovimpia luonnonmateriaaleja. Jokaisella graniitilla on oma ainutlaatuinen kuvionsa, ja värivalikoima on todella laaja. Sopivaa vaihtoehtoa valittaessa tulee kuitenkin muistaa, että tummempi graniitti on kestävämpi ja lujempi, ja vaalea puolestaan yleensä hiukan pehmeämpi, huokoisempi ja tahriintuu helpommin.

Niinpä klassinen musta graniitti onkin eräs kestävimpiä keittiötasomateriaaleja. Naarmut ja tahrat eivät ole ongelma, ja yleensä graniittitaso pysyy kauniina vuosia todella vähäisellä hoidolla.

Verde Savana graniitti

Ylellinen marmori

Toinen suosittu luonnonkivimateriaali on marmori, joka on symboloinut ylellisyyttä jo vuosituhansia. Marmoria keittiöön valittaessa tulee muistaa, että se edellyttää huolellista hoitoa pysyäkseen kauniina ja puhtaana. Esimerkiksi graniittiin verrattuna marmori naarmuuntuu helposti, ja happamat ruoka-aineet voivat tahria pinnan. Varovaisesti käytettäessä ja säännöllisesti hoidettaessa sekä kyllästettäessä marmori pysyy kuitenkin kauniina vuosia.

Jos marmorin kauneus viehättää, mutta kaipaat hiukan kestävämpiä tasoja keittiöösi, kannattaa harkita kvartsitasoja. Marmori sopii myös kylpyhuoneen tasoihin, ikkunalautoihin ja takan koristeeksi.

Noble Pietra Grey kvartsi

Keittiötasoja valittaessa lähtökohtana tulee pitää ennen kaikkea omaa käyttöä. Jos keittiö ei ole kovin kovassa käytössä, keittiötasojen tekniset ominaisuudet ja ulkonäkö eivät välttämättä ole kovin tärkeitä. Herkuttelijoille ja kotikokeille sopii paremmin kestävä ja kaunis kivitaso, joka sietää kosteutta ja kuumuutta sekä pysyy miltei muuttumattomana vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

Tutustu materiaaleihin!
Noble Concrete Grey

Suosituimpien tasomateriaalien TOP 10 vuonna 2021

Edellisen vuoden yhteenvedosta selviää, että liki puolet myydyistä tasoista olivat kvartsikivisiä, erityisesti menestyivät Noble-sarjan kivet. Seuraavana tulivat graniitit (lähes 20%), kalkkikivet (lähes 12%) sekä marmori ja terrazzo (molemmat hieman alle 10%). Top-kymmeneen mahtui viisi erilaista kvartsikiveä, kolme graniittia, yksi kalkkikivi (listan ykkönen Jura Grey) ja tietysti vielä valkoinen marmori Bianco Carrara C.

TYÖTASOKIVIEN TOP 10

Jura Grey
Bianco Carrara C
Mystery White
Noble Ivory White
Noble Concrete Grey
Nero Assoluto
Noble Carrara
Noble Supreme White
Steel Grey
Viscount White

Blue Pearl graniitilla luotiin yhtenäinen ilme keittiöön

Bianco Sardo graniitti – myös perheasunnossa voi olla tilaa tyylille!

Perfektionisti valitsi keittiötasojen materiaaliksi Crystal Calacatta Silvan

Marmorikuvioitu Noble Carrara vastavalmistuneen asunnon keittiössä

Moderni harmaa kvartsikivi Breeze Pearl viime vuosisadan alun puutalossa

Marmorinkaltainen kvartsikomposiitti Mystery White modernin omakotitalon keittiössä