Caesarstone -20%
Lue lisää
Keittiötrendit vuodelle 2022

Keittiötrendit vuodelle 2022

Kuten kahtena edellisenäkin vuonna, olemme jälleen kyselleet arkkitehdeilta ja sisustussuunnitelijoilta ennustuksia siitä, millaisia sisustustrendejä vuosi 2022 on tuomassa tullessaan.

Koronapandemia on muuttanut maailmaa, ja edellisten vuosien tapaan sisustukseen vaikuttaa suurten messujen sijaan enemmän ystävien suositukset, käytännölliset ratkaisut ja sosiaalisesta mediasta löydetty inspiraatio. Esimerkiksi Instagramin ja Pinterestin voiman olemme nähneet myös Granitopin vuosistatistiikkaa tarkastellessamme. Saimmekin todeta, että tyytyväisten asiakkaiden monta kertaa viikossa jakamat kuvat muodostuivat parhaaksi mainokseksi ja nostivat kauniskuvioisen kalkkikiven Jura Grey’n vuoden kaikista suosituimmaksi materiaaliksi.

Bianco Carrara C

Luonnonmateriaalit

Luonnonmateriaalit, kuten vaaleat (tammi) tai tummat (tiikki, pähkinä, jopa tummaksi petsattu koivuvaneri) puulajit pitävät pintansa keittiökalusteissa tänäkin vuonna. Erityisen paljon puuta käytetään kaappien ja laatikoiden etusarjoissa, mutta suosiota keräävät myös muuhun kalustukseen tai lattiaan sointuvasta puusta valmistetut, tai puuviilulla katetut, kaapistojen rungot.


Kuten näimme jo vuoden 2021 ennusteesta, kivi työtasojen materiaalina jatkaa kasvuaan. Materiaalityypeistä suosituin on kvartsikivi (muodostaen lähes puolet myydyistä tasoista), joista on kolmannelle sijalle suosituimpien materiaaliemme listalla noussut Mystery White, jota on välillä jopa vaikea erottaa Bianco Carrara C marmorista, jonka taakse tämä kvartsi jäi vain muutamalla prosentilla. Marmorikuvioisen kvartsin lisäksi merkittävimmät nousijat ovat olleet kalkkikivi ja terrazzo.

Tutustu materiaaleihin!

Kestävyyteen ja laatuun kannatta investoida, mutta niiden lisäksi huomiota kiinnitetään käytännöllisyyteen. Sen suhteen – puhtaanapidon ja huollon helppouden – ei kvartsikivelle kilpailijoita olekaan, ja tämä trendi jatkunee vahvana vuoteen 2022. Verratuna klassisen ajattomaan valkoiseen marmoriin, joka on vuosia hallinnut kärkisijoja, on myös Jura kalkkikiven ainutlaatuinen kuiviointi paljon anteeksiantavampi tahrojen ja värjääntymien suhteen.

Mukavuus ja avaruus

Käytännöllinen lähestyminen sisustukseen on kyllä tärkeää, mutta sen lisäksi painotetaan mukavuutta ja avaruutta. Kirjoja on nykypäivän kodeissa yhä vähenevissä määrin, ja fyysiset painokset ovat alkaneet siirtyä yhä enemmän keittiöön, keittokirjojen ja aikakauslehtien luo.

Brilliant White

Mitä kalusteisiin tulee, on todettava, että yläkaapistot ovat menettämässä suosiotaan. Entistä enemmän suositaan avohyllyjä, tai yläkaappien esineitä suojelevat ovet kirkkaasta tai sävytetystä lasista, tai jopa verkosta tai rimoituksesta. Jos yläkaapeista on luovuttu kokonaan tai vaihdettu ne kevyisiin avohyllyihin, käytetään säilytyksessä hyväksi tehokkaasti seinien koloset ja nurkat. Tällaisen suuremman keittiökaapin tai ruokakomeron voi piilottaa täyskorkealla ovella vaikkapa apteekkarinkaapin tapaan, tai esimerkiksi työtasoon asti ulottuvalla kaihtimella tai verholla.

Galaxy Star

Mikäli paikkaa tällaiselle jättikaapille ei ole, suositaan keittiön säilytyksessä nyt laatikoita yli kaappien. Keittiön kuivatarvikkeita myös säilytetään enemmän näkyvillä, tasolla tai hyllyillä, ja suosiossa ovat erityisen kauniit ja tyylikkäät pakkaukset, joita onkin entistä enemmän saatavilla.

Terrazzo Calacatta (Kuvat: Neliötohtori Jenny Nyman)

Keittiösaareke

Siinä missä hetki sitten kokeiltiin paljon tarjoilupöydän kaltaisia saarekkeita, joissa välillä oli jopa pyörät alla, kasvaa nyt kiinnostus yhä suurempia saarekkeita kohtaan. Huoneen keskipisteeksi muotoutuneesta saarekkeesta voi tyypillisesti löytää viinikaapin, astianpesukoneen, lieden, tai muuta keittiön tekniikkaa, ja sitä ympäröivät tuolit. Harvinaisia eivät tällä hetkellä ole myöskään avokeittiöiden tuplasaaret, joissa on rakennettu kaksi pienempää saareketta, joiden väliin on jätetty tilaa kulkuväylälle. U-keittiöissä tavataan nyt myös kulmallisia L-saaria, joiden olohuoneen puoleiseen nurkkaan jää paikka sohvalle. Lisäksi voi perinteinen saari tai baaritiski peittää sisäänsä jatkopalan, jolla saadaan kätevästi saaresta täysikokoinen pöytä. Suunnitellaan myös tuplasaaria I-keittiöihin, joissa keskimmäinen saari keittiötä vastassa toimii ruokapöytänä, ja seuraava, olohuoneeseen rajautuva saari, toimii lähes kuin senkki tai sivupöytä ja tilanjakaja.

Bianco Carrara C


Tuolit ovat kehittyneet yksinkertaisemmista baarijakkaroista, kun suosioon ovat tulleet mukavammat tuolit, jotka muistuttavat enemmän tavallisia keittiötuoleja korkeammilla jaloilla, ja joissa usein on kangasverhoilu ja pehmustetut istuimet. Sisustustrendeihin vaikuttaa tietysti paljon myös suurten kalustetalojen valikoima, joissa nähdään juuri nyt paljon pyöriviä jakkaroita, joiden korkeutta voi säädellä, sekä kokoontaittuvia ohjaajantuoleja.

Colonial Ivory

Olohuone

Keittiön ei tarvitse enää lainkaan näyttää keittiöltä, sanoo moni sisustussuunnittelija. Eihän avokeittiö ole koskaan ollutkaan pelkästään ruoanlaittoa ja syömistä varten, vaan myös merkittävä osa oleskelutilaa.  Lisäksi avokeittiö ei välttämättä aukea vain olohuoneeseen, vaan usein myös puutarhaan, terassille tai parvekkeelle, häivyttäen sisä- ja ulkotilan rajaa. Siispä keittiötä suunnitellessa voi rohkeasti unohtaa monta perinteistä sisustussääntöä. Tiukan käytännöllisyyden lisäksi kannattaa painottaa viihtyisyyttä. Keittiöstä löytää yhä useammin antiikkia ja taidetta. Samoin voi nähdä paljon persoonallisuutta ja selkeästi oman maun mukaisia lähenemisiä. Mitä enemmän vietämme aikaa kotona, sitä tärkeämpää on, että kodinsisustus peilaa asukkaiden omaa persoonaa, arvoja ja tarpeita, ja ratkaisut ja esineet ovat merkityksellisiä. Aiemmin keittiöt pyrittiin pitämään ennemminkin mahdollisimman yksinkertaisina ja tavaramäärä pienenä, mutta viime aikoina (erityisesti loppuvuodesta) on voinut huomata trendin kääntyneen toiseen suuntaan, jossa valttia ovat perhekeskeisyys, astiat, tekstiilit ja koriste-esineet.


Pandemian tuotua kodin keskiöön myös kokouspuhelut ja etätyöskentelyn, voi sisustustrendinä pitää myös tarvetta jakaa koti kätevästi rajatuiksi alueiksi. Rajata voi helposti esimerkiksi sermeillä tai taiteovilla, tai yksinkertaisesti erottamalla nurkan tai sopen tarvittaessa verholla.

Crystal Calacatta Silva

Täyskorkea välitila

Tekstuureilla leikittely ja tapetit, rappaukset sekä rustiikkiset tiiliseinät ovat edelleen relevantteja, mutta näiden tuttujen vaihtoehtojen lisäksi on kasvanut niin taustakivien oleellisuus kuin kokokin. Muodissa on nyt täyskorkea välitila. Luonnonkivinen tausta on jo itsessään taideteos, ja työtasosta yläkalusteisiin yltävä kivitausta siten todellinen wow-elementti!

Taustakiveksi valitaan usein juurikin rohkeasti kuvioituja kiviä (Jura Grey, Crystal Calacatta Silva tai aito marmori), jonka ei tarvitse olla tasojen kanssa samaa materiaalia. Vaihtoehtoinen lähestyminen korkealle kivitaustalle ja avohyllyille on työtasosta kattoon asti ulottuva lasiovinen astiavitriini.

Noble Ivory White

Värit

Vuoden 2022 muodikkain väri on oliivinvihreä, mutta myös perinteiset värit ja yhdistelmät, kuten valkoinen, harmaa ja musta, eivät ole kadonneet mihinkään. Vuoden 2021 lopussa tehty kysely kertoo, että suosituin valinta kalusteille on valkoinen (41%) ja sitä seuraavat puupinta (12%) sekä harmaan sävyt (10%).

Noble Concrete Grey (Kuvat: Kristian & Andrea)

Valikoima päivittyy ja uudet kokoelmat saapuvat

Granitopin materiaalivalikoima täydentyy jatkuvasti, ja lisäämme uusia kivimateriaaleja, altaita ja hanoja odottamatta vuosinumeron vaihtumista. On väistämätöntä, että tehtaat lopettavat joidenkin kvartsikivien tuottamisen, ja toisaalta tarjolle saapuu uusia materiaaleja mielenkiintoisilla kuvioilla. Kivi-uutisista maininnan ansaitsee ainakin omaperäisen, ruosteeseen taittavan, Decore Ocra kvartsikiven saapuminen markkinoille. Lisäksi laitoimme joulukuun lopussa tilaukseen uusia, upeita marmoreja – Calacatta Belgia, Fantastico Arni ja Macchia Vecchia.

Suosituimpien tasomateriaalien TOP 10 vuonna 2021

Edellisen vuoden yhteenvedosta selviää, että liki puolet myydyistä tasoista olivat kvartsikivisiä, erityisesti menestyivät Noble-sarjan kivet. Seuraavana tulivat graniitit (lähes 20%), kalkkikivet (lähes 12%) sekä marmori ja terrazzo (molemmat hieman alle 10%). Top-kymmeneen mahtui viisi erilaista kvartsikiveä, kolme graniittia, yksi kalkkikivi (listan ykkönen Jura Grey) ja tietysti vielä valkoinen marmori Bianco Carrara C.

TYÖTASOKIVIEN TOP 10

Jura Grey
Bianco Carrara C
Mystery White
Noble Ivory White
Noble Concrete Grey
Nero Assoluto
Noble Carrara
Noble Supreme White
Steel Grey
Viscount White

Kymmenen kärkeen eivät aivan yltäneet marmorikuvioiset kvartsit Noble Areti Bianco, Veined Michelangelo ja Crystal Calacatta Silva, sekä  Terrazzo Calacatta.

Terrazzo GV 0/25 (Kuvat: Reventurehomes K.Nyman)

Tutustu materiaaleihin ja laske kivitason hinta!

Hintalaskuri
Viscount White

Vuoden 2024 trendiennusteet

Keittiösaareke – nykyaikaisen keittiön keskus

Avuksi keittiösaarekkeen suunnitteluun – jopa kaksi kertaa suurempi työtaso!

Keittiötrendit 2021 – minimalismi, käytännöllisyys ja kotoilu

Kaunis koti – modernin teknologian ja arvokkaan historian harmonia

Sisustussuunnittelijat suosittelevat

Terrazzo-marmori – tekokivi kivitasojen materiaalina