Caesarstone -20%
Lue lisää
Keittiötrendit 2023

Keittiötrendit 2023

Miten valmistuvat kauniit ja laadukkaat keittiöt?

Selvitimme Granitopin myyntijohtajalta Silver Suurküttiltä mitä vuosi 2023 tuo tullessaan, mikä on muodissa juuri nyt, ja mistä aloittaa, kun edessäsi on tulevan keittiösi tyhjä paikka.

Noble Ivory White

Mitkä ovat kaikista tärkeimpiä asioita, jotka tulee saada ensin selväksi?

Aivan ensimmäiseksi täytyy suunnitella ainakin suurpiirteinen budjetti ja seuraavaksi muodostaa toimintasuunnitelma. Yhä useampi on löytänyt itse tekemisen ilon, mutta aina ei pärjää täysin ilman apua. Vaikka olisi valittu niin kutsuttu standardikeittiö, tai keittiö kasattaisiin valmiista moduuleista, on ammattilaisten tietotaito silti hyödyksi ja matka täydelliseen keittiöön kannattaa aloittaa sisustussuunnittelijan konsultaatiosta tai kalustevalmistajan pakeilta. Ammattilainen osaa huomioida myös sellaisia ratkaisuvaihtoehtoja ja yksityiskohtia, joita itse ei tulisi ajatelleeksi. Ehdottomasti ammattilaisille tulisi jättää sähkö- ja putkityöt, sillä jo ennen kalusteiden ja kodintekniikan valintaa ja asennusta on järkevää varmistaa laitteiden virrankulutus. Muuten voi huonossa tapauksessa selvitä liian myöhään, että riittävän kokoisesta sulakkeesta huolimatta täytyy johdotuksen tai kalusteiden muutosten vuoksi vetää sähköjohtoja uudelleen tai vaihtaa pistorasioiden paikkoja.

Ambiente Light

Voitko antaa muutaman esimerkin tavallisista mokista, joita keittiön suunnittelussa ja asentamisessa tapahtuu usein?

Kiirehtiminen ei kannata. Keittiö on verrattain tärkeä osa kotia, ja sen remontoiminen ja sisustaminen saattaa tulla kalliiksi. Mitä paremmin valmistaudutaan, mitä syvällisemmin tutustutaan erilaisiin ratkaisuihin ja neuvotellaan ammattilaisten kanssa, sitä parempi lopputulos yleensä saadaan. En haluaisi nostaa esille varsinaisia mokia, mutta liian myöhäisessä vaiheessa tehdyt muutokset ovat suuri menoerä. Jos kalusteet ovat jo paikoillaan on myöhäistä tuskastella, että esimerkiksi valaistus ei olekaan riittävä, tai kaapin tai laatikon mitat ovat epäkäytännölliset. Mitä tietoisemmin kaikki päätökset tehdään, sitä hallitumpi, yhtenäisempi ja kauniimpi tilasta tulee.
Jos puhutaan nyt nimenomaan kivitasoista, on meille muutamia kertoja ilmoitettu, “kalusteet ovat saapuneet, tulkaa mittaamaan ja laitetaan tilaus tehtaalle”. Meille on kuitenkin tärkeää, että kalusteet eivät ole vain saapuneet, vaan myös asennetut lopullisille paikoilleen. Jos kalusteiden sijoittelussa tapahtuu yksikin olennainen muutos, ei taso enää välttämättä sovi. Silloin, kuin suunnitelmissa ei ole välitilan kivilevy vaan esimerkiksi laatoitus, kannattaa viimeistelyn antaa odottaa, kunnes myös taso on asennettu.

Crolla London, Blanco Subline 500 Silgranit


Luonnollisesti kaikki erityistilaukset ja toiveet täytyy tehdä ajoissa – esimerkiksi altaan ja lieden aukot leikataan tasoon jo tehtaalla, (Joskus jätämme niiden kohdalle kapeat tukirimat kuljetukset ajaksi, ja poistamme ne vasta työmaalla) eli suuria rakenteellisia muutoksia tasoon ei enää asennusvaiheessa voi tehdä.

Erikseen ei varmaan tarvitsisi painottaa, mutta… Valintojen tekeminen pelkän hinnan perusteella ei ole fiksua. Nykyään ikäviä yllätyksiä sattuu koko ajan vähemmän, mutta aiemmin riitti kyllä tapauksia, joissa 1/10mm tarkkuudella leikattuun tasoon yritettiin sovittaa satunnaisesta rakennustarvikeliikkeestä löydettyä, ohuesta lommoisesta pellistä tehtyä, tiskiallasta. Sille on hyvä syy, miksi meidän omassa valikoimassa on Blanco’n tuotanto ja se syy on laatu. Premium -luokan tuotteen hintaa ei nosta pelkästään käytetty materiaali, moderni teknologia ja tiukka laadunvalvonta, vaan ne eroavat halpaketjujen varastotavarasta myös pakkauksien, lisävarusteiden ja huoltopalveluiden puolesta. Se kannattaa pitää kotia sisustaessa mielessä – sääliksi kävisi jos keittiössä, jossa on vuosikymmeniä kestävät kivitasot, pitäisi vaihtaa vaikka hana aina muutaman vuoden välein.

Crystal Diamond

Kuinka päivittää keittiö, kun tilaa on vain vähän?

Pienet tilat ovat itseasiassa hyviä herättelemään inspiraatiota! Silloin kun kaikki tarpeellinen täytyy mahduttaa ahtaampaan tilaan, täytyy suunnitella projekti etukäteen vielä tavallistakin tarkemmin. Toisaalta pieneen tilaan sopii hyvin käytännöllinen ja yksinkertainen skandityyli. Se ei ole aivan niin riisuttu, tyhjä ja vaatimaton, kuin harmoniaa tavoitteleva japanilainen sisustus, mutta tulos on silti mukava, minimalistinen ja rauhallinen (Funktionalismi Pohjoismaissa).

Keittiön toiminnallisuudesta lähtevä suunnittelu auttaa välttämään ylilyöntejä, tarpeetonta krumeluuria ja tilpehööriä, jotka tekevät siivoamisesta hankalaa, sekä ylenmääräisiä kalusteita, jotka jäävät tielle. Luonnonmateriaalit, vaaleat seinät, pastellivärit, loppuun asti mietityt kalusteet, joissa on säilytysratkaisuja, joka sentistä henkivä karu pohjoismainen kauneus – eikö alakin jo kuulostamaan unelmien keittiöltä!? Kun siihen lisätään vielä tehokkaasti valaistu, kauniisti kuvioitu kivitaso, voi olla varma, että lopputuksena on upea kokonaisuus, jota kelpaa ihailla.

Hyvällä tuurilla tila itse kertoo sille sopivimmat ratkaisut. Oli kyseessä sitten tyyppiratkaisu tai arkkitehdin älynväläys, joskus aikakausilehdessä tai showroomilla nähty kaluste sopii kotiin niin hyvin, ettei muusta juuri väliä.

Crystal Calacatta Silva

Mikä on kaikista tärkein muistettava asia avokeittiötä suunnitellessa?

Avokeittiö on osa kodin oleskelutiloja, ja ansaitsee siksi keskivertoa laadukkaammat materiaalit ja värit, jotka on huolellisesti sovitettu yhteen muun sisustuksen ja kalusteiden kanssa. Yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei ole – vaikka yleisin keino sitoa tilat yhteen on keittiön työtasojen kanssa samasta kivestä valmistettu suuri keittiösaareke, ei se missään tapauksessa ole ainoa keino. Myös perinteinen ruokapöytä voi hyvin ajaa saman asian, erityisesti jos keittiö sijaitsee seinän syvennyksessä tai ulkonee, eikä funktionaalisten tiloja haluta rajata kovin tarkkaan.

Belvedere

Jos avokeittiössä on suurempi keittiösaareke, voi harkita saaren päätyjen viimeistelyä kivellä. Erityisesti suurikuvioisilla (Belvedere, Viscount White ja Verde Savana graniitti) ja arvokkaan historiallisilla (valkoinen ja musta marmori) kivillä näin toteutettu waterfall-efekti on ylivoimaisen kaunis.

Juuri viime vuosina sisustajat ovat alkaneet ymmärtää, että kiveä voi käyttää ihan kaikkeen. Jos työtasojen ja taustakiven materiaalia käytetään esimerkiksi sohvapöytään, ikkunalautoihin, televisiotasoon, takkakehykseen, hyllyihin; jos kivellä vuorataan laatikostot, tehdään kiviset ovenkarmit, lampunjalat, jopa kiviset jalkalistat, saadaan yksityiskohtien yhteisvaikutuksesta luotua läpi kodin kantava yhtenäinen tyyli, ja kauniin harmoninen kokonaisuus.

Ehdottomasti on olohuoneeseen laajentuneen keittiön suunnittelussa tärkeä huomioida myös ilmanvaihto ja valaistus!

Mitä tulee huomioida kivitasoa valitessa ja keittiöön sovitettaessa?

Kivitaso on kyllä hyvin kaunis ja kestävä, esimerkiksi kvartsiitti ja kvartsi ovat Mohsin asteikolla 7 (marmori on 2-3, graniitit 5-6), mutta yksikään materiaali ei ole tuhoutumaton ja vailla huollon tarvetta. Siksi keittiön kivitasoa valitessa tulisi pohtia, ketkä ovat asukkaat, millaiset ovat heidän tapansa ja arjen järjestelyt. Intensiivisempään käyttöön täytyy valita kestävämpi materiaali.

Puhdistukseen ja huoltoon ei saa käyttää happamia tai hankaavia puhdistusaineita. Eräs onnellinen asiakas, jonka keittiössä leivotaan lähes päivittäin jakoi meille oman kikkansa keittiön pintojen puhtaanapitoon – ennen leipomisen aloittamista hän suojaa kiven muovikelmulla!
Tason alle jäävien kaapistojen laatu vaikuttaa lopputulokseen. Rakenteiden pitää olla kiinnitetyt ja tukevasti paikoillaan, tasaiset ja vahvat, jotta ne kestävät kiven painon. Yläkaapeista tavaroita kurotellessa ei myöskään saa kiivetä kivitasolle – materiaali on heikompaa altaan ja lieden aukkojen kohdalla, eikä välttämättä kestä ihmisen painoa. Raskaampien pannujen ja kattiloiden kanssa tulee välttää kivitason reunoja – äkillinen kova isku voi naarmuttaa, ja huonossa tapauksessa murtaa reunasta palan.

Colonial Ivory

Minkälainen valaistus on paras keittiöön?

Koska meillä Pohjoismaissa kolmasosa vuodesta on enimmäkseen hämärää tai pimeää, täytyy valaisimia valitessa pitää mielessä niiden teho ja sijoittelu. Usein käytetään katto- ja seinälamppujen lisäksi yläkaapistojen alle asennettavia kohdevaloja tai valonauhoja.

Suhteellisen uusi tulokas on hohtodiodeilla toteutettu “yövalo” yläkaappien alla, tai työtason alle kaiverrettu ura värilliselle valonauhalle. Molemmat tunnelmavalaistukset tuntuvat varsin moderneilta ja käytännöllisiltä, mutta LED-lamput kuluttavat huomaamattoman vähän energiaa.

Kun otetaan huomioon, että värit vaikuttavat käyttäytymiseen ja mielialaan, mitä sävyjä (seinät, kalusteet, valaisimet) suosittelisit keittiöön?

Keittiöön sopivat tietysti kaikki vaaleat ja pastelliset (jopa kalpeat) sävyt, mutta perinteisesti hyvin paljon käytetään mustia, valkoisia ja harmaita kalusteita. Harmaasta taas on paljon sävyjä, kaikkea märästä asvaltista lämpimään greigeen ja kylmempään siniharmaaseen. Kiveen ja puuhun sopii yhdistää kaikenlaisia värejä, ainoastaan hyvin kirkkaiden tekstiilien ja värisävyjen kanssa kannattaa olla varovaisempi. Tässä kohtaa pitänee mainita, että keltaista, oranssia ja punaista pidetään ruokahalua kasvattavina väreinä, siinä missä vaaleanpunainen, vaalean salaatinvihreä ja kesätaivaan sininen hillitsevät ruokahalua.

Mitä voi ja pitää huomioida keittiötä suunnitellessa nykypäivänä, kun viilenevä talous tuo vaatimuksia säästeliäisyydestä?

Kun puhe on säästeliäisyydestä tai säästämisestä, ei voi ohittaa sanontaa, “emme ole tarpeeksi rikkaita ostamaan halpoja asioita”. Siitä löytyy viisautta niin kivitason ostoon kuin elämään yleisemmin… Fiksu miete muistaa kaikessa rakentamisessa ja remontoinnissa.

Kodin ja keittiön sisustaminen ei yleensä ole lyhyt projekti, vaan investointi, jonka pituus mitataan vuosikymmenissä. Jos päätökset tehdään ensisijaisesti hinta mielessä, ei tulos välttämättä olekaan toivottu. Jos puhutaan vaikka yksinkertaisimmista yksityiskohdista, voi jokainen miettiä vaikkapa kaapistojen etusarjoja, ja mitä eroa on halvalla ja kalliilla tavaralla. Samoin lienee selvää, että metalliset vetimet ovat varmasti varmemmat, kuin muoviset sangat. Kalusteiden, työtason, altaan ja hanan suhteen ei asia olekaan niin yksioikoinen. Jos saatavilla ei ole kokeneita ja puolueettomia ystäviä, joilta kysyä, kannattaa ennen valintojen lukkoon lyömistä pyytää konsultaatiota esimerkiksi huonekaluvalmistajalta tai sisustussuunnittelijalta. Vieraillessa useissa huonekaluliikkeissä ja asiantuntijoiden pakeilla, voi ensin kalliilta vaikuttanut vaihtoehto vertailussa osoittautuakin edullisemmaksi.

Erikseen ei varmaan tarvitse muistuttaa, että osaamaton rakennusmies voi väärillä työtavoilla rikkoa kaikista parhaimmankin materiaalin. Me Granitopilla varmistamme laadun säilymisen valvomalla koko prosessia tason tilaamisesta, piirrustuksista, tuotannosta ja kuljetuksesta asentamiseen. Samaa sääntöä voi tietysti käyttää tuomaan mielenrauhaa remonttiin ja laadukaat kalusteet keittiöön – tuotannon ja asennuksen suhteen laatuun ei vaikuta eniten hinta, vaan luotto ammattilaisiin.

Hintalaskuri

Mitä muita fiksuja ratkaisuja, joita keltanokkainen sisustaja ei osaa ajatellakaan, voit suositella?

Fiksuja ratkaisuja on kaikkialla, ja nykyaikana voi inspiraatio niihin löytyä mistä vain. Hyviä paikkoja etsiä erilaisia ratkaisuja ovat mm. Instagram ja Pinterest (yleisesti ottaen koko sosiaalinen media), samoin sisustuslehdet, foorumit sekä sisustussuunnittelijoiden ja arkkitehtien blogit. Samoin parhailla kalustevalmistajilla ja kivifirmoilla on nykyään perusteelliset kotisivut, joita selaamalla pääsee täysin ilmaiseksi tutustumaan alan uusimpiin tuuliin.

Vaihtoehtoihin tutustuessa ja esivalmisteluita tehdessä pitää luonnollisesti tarkastaa potentiaalisten yhteistyökumppanien taustat – näkyykö yritysten somessa yksittäisiä palkattuja influencereita, vai oikeita asiakkaita, pistääkö julkaisujen alla silmään ostetut kehut ja tykkäykset, vai onko kyseessä oikeiden ihmisten kirjoittamat palautteet ja kuvat…

Mitkä materiaalit ja ratkaisut ovat trendikkäitä tällä hetkellä ja lähitulevaisuutta ajatellen?

Persoonallisuus ja käytännöllisyys ovat sisustuksen ja kalusteiden suhteen tärkeimmät asiat. Jos jokin suurempi trendi pitäisi nostaa esimerkiksi, voisi mainita vaikka sen, että alakaapistot ovat käymässä koko ajan harvinaisemmiksi, nyt valitaan alas lähes aina laatikot. Laatikot ovat kyllä käyttömukavammat, ja tämän kehityksen takana lienee kalustevalmistajien markkinoiden tarpeita kuunteleva ja ergonomiasta ammentava tuotekehitys.

Jura Grey

Vuoden 2022 yhteenvedosta nähdään, että vanhat kivisuosikit pitävät pintansa. Uutena tulijana kivitasojen myyntihittien kärkeen ovat nousseet terrazzo -kivet. Suurempia tai pienempiä luonnonkivien (yleensä marmorin) kappaleita sisältävän terrazzon kuviointi on omaleimainen ja kaunis, toisaalta käytön jäljet eivät pistä silmään yhtä herkästi kuin esim hiotusta valkeasta marmorista (Bianco Carrara C).

Terrazzo Calacatta

Tietenkin edellisen vuoden myyntihitti, kalkkikivi Jura Grey on edelleen rakastettu niin hiottuna kuin kiillotettunakin. Hyvin suosittu on keittiötasojen kestävyyden ja vahvuuden symboli, musta graniitti Nero Assoluto, jota meidän kevätkampanjamme ansiosta tilattiin erityisen paljon poltetulla/harjatulla (F/B – flamed & brushed) – eli niinkutsutulla nahkealla (leathered, englanniksi) viimeistelyllä.

Jura Grey

Vuonna 2022 valikoimamme kasvoi usealla uudella marmorilla (Bardiglio, Mystery Grey, Fantastico Arni); mutta hallitseva ykkönen on edelleen selkeästi maailman tunnetuin valkoinen marmori Italiasta (Bianco Carrara C).

Fantastico Arni

Suurimpana uutuutena vuonna 2023 aloimme asiakkaidemme toiveesta tarjoamaan kalkkikiveä muistuttavia keraamisia Bricmate Norrvange tuotesarjan kiviä.

Sisustustyyliä ja materiaalia valitessa tulee muistaa, että trendit vaihtuvat nopeasti, jopa useita kertoja vuodessa, mutta keittiötä tai kylpyhuonetta ei remontoida vuosittain. Vaihtoehtojen runsauden ei saa antaa pelottaa eikä houkuttaa, valita tulee yksinkertaisesti mieleisin ja sopivin ratkaisu. Erästä asiakasta siteeratakseni, “kun kerran tehdään, tehdään kunnolla. Minun toiveeni oli, että lopputulos olisi niin kaunis kuin käytännöllinenkin. Eihän tässä museota kodiksi rakenneta.”

Juttu ilmestyi lyhennettynä sisustuslehdessä.

Tutustu materiaaleihin!
Jos haluat jakaa kuvia uudesta keittiöstäsi tai kertoa miten olet käyttänyt kiveä kotonasi, ota meihin yhteyttä sähköpostitse tai lisää valokuvat Granitopin Google-tilille!
Noble Carrara

Vuoden 2024 trendiennusteet

Keittiötrendit vuodelle 2022

Keittiötrendit 2021 – minimalismi, käytännöllisyys ja kotoilu

Kaunis koti – modernin teknologian ja arvokkaan historian harmonia

Sisustussuunnittelijat suosittelevat

Miten pyydän tarjouksen?

Työtasojen lopullisen hinnan ja asennustöiden hinnan voi laskea hintalaskurilla. Valittuasi sopivan kivilajin ja ilmoitettuasi oikeat mitat, voit lähettää tilauksen. Voit myös lähettää meille keittiösi pohjapiirustuksen mittoineen, ja laadimme sinulle tarjouksen näiden tietojen perusteella.

Missä voin tutustua materiaalinäytteisiin?

Suunnittelijoillamme on kaikkien tarjoamiemme kivien mallipalat mukaana. Voit tehdä alustavan valinnan sivustomme blogi-gallerian ja hintalaskurin kuvien perusteella. Kivinäytteisiin voi tutustua myös näyttelytiloissa. Kaukaisemmille alueille olemme lähettäneet näytteitä postin välityksellä.