Valitut materiaalit -50 %
Lue lisää
7 neuvoa työtason valintaan!

7 neuvoa työtason valintaan!

Joten, Sinulla on keittiösi suunnitelma tai keittiösi kalusteet ovat jo paikoillaan ja toivot niiden päälle myös työtason tai haluat vaihtaa olemassaolevan. On monia eri materiaaleja, joista kivi on yksi kestävimpiä ja kauneimpia. Seuraavaksi neuvomme Sinulle, miten valita itsellesi kivitaso.

Mitä kivityyppiä suosia?

Eri kivityypeillä on erilaiset ominaisuudet. Graniittia on monia eri värejä ja kuvioita. Vaikka se on kestävä ja kaunis materiaali työtasoksi, täytyy ottaa huomioon, että vaaleat graniittityypit ovat yleensä imukykyisempiä ja hieman hauraampia ja siten alttiimpia tahroille sekä mekaanisille vaurioille. Suurin osa marmorin tyypeistä ei sovi keittiökäyttöön, mutta näyttää hyvältä kylpyhuoneessa, ikkunalautoina tai takkakivinä. Tarkista, sopiiko suosikkimarmorisi toivomaasi käyttöpaikkaan! Kvartsi on kova ja tiheä materiaali, joka on hyvin käytännöllinen ja huoltoa kaipaamaton työtason materiaali. Saatavilla on monia eri värejä, niistä monia ei löydy luonnosta.

Tutustu materiaaleihin!

Työtason ulkonäkö

Oleellista on löytää kivi, joka sopii kaiken muun kanssa huoneessa, johon kivitaso tulee. Keittiössä täytyy ottaa huomioon keittiökaappien ovien väri, pitäisi päättää minkälaisella viimeistelyllä keittiötekniikka ja -tarvikkeet valita. Työtason taakse jäävälle seinälle voi tilata samanväriset kiviosat tai etsiä sopivanväriset keraamiset laatat. Haluatko
nähdä kontrastit vai harmonian? Kuinka hyvä on huoneen valaistus – sekä ikkunasta tuleva päivänvalo että lampunvalo? Siihen vastaavasti tulisi suosia vaaleampaa tai tummempaa kiveä. Yksivärisestä kivestä näkyvät likaiset kohdat paremmin kuin kuviokivistä. Haluatko kiillotetun tai vain hiotun kivipinnan? Katso kivimalleja myös oikeassa elämässä, koska kuva tietokonenäytöllä ei ole aina ihan sama.

Mitat

Huomioi, että yhden kiviosan maksimipituus ei saa olla enemmän kuin kolme metriä. L-muotoinen keittiö tehdään yleensä ainakin kahdesta osasta, U-muotoinen ainakin kolmesta. Mihin suuntaan leikkausviivojen pitäisi kulkea?
Kaikilla osilla, erityisesti päädyissä, pitäisi varmasti olla kivipinnalla tuki alla. Puhu asiantuntijan kanssa erikoisratkaisuista. Minkälaiset käsikahvat kaapeissa ovat – pitäisikö kiven ulottua etureunassa niiden yli vai ei? Käsikahvoilla kaapinovien kohdalla työtaso ulottuu tavallisesti 1-2 cm yli kaapinovien. Kuinka paksu työtaso saisi olla?
Yleisin on 30 mm, mutta käytetään myös 40 mm tai vain 20 mm paksuista kiveä.

Allas ja liesi

Minkätyyppinen allas valita? Työtason päälle asennettava, samalla tasolla kivitason kanssa vai työtason alle liimattava? Kotisivuillamme voit tutustua eri tapoihin. Myös liesilevyn osalta pitää tehdä samankaltainen valinta – meneekö liesi vain työtason päälle vai tuleeko työtason sisään huullettava liesilevy. Minkälaiset näkyvien etureunojen tulisi olla?
Saatavilla on erilaisia viimeistelyitä, joihin voit tutustua tässä (reunan profiileja on oikeasti enemmän, ne 4 on suosituimmat).

viistetty
pyöristetty
puolipyöreä
pyöreä

Työtason luonnos

Näin, nyt olet päättänyt suuremmasta osasta yksityiskohdista. Tee itsellesi helppo suunnitelma, johon merkitset työtason summittaiset mitat ja tekniset yksityiskohdat (altaan ja lieden asennustapa, kiillotetut etureunat ja niiden tyyppi, aukot hanoille/pistorasioille). Niiden avulla on helppo kysyä hintatarjousta keittiöllesi.

Tee itsellesi lista tarvittavista toimista

– Ennen työtason tilaamista aluskaappien pitää olla yhteenkiinnitetty ja lopullisella paikallaan. Tarkista, että kaikki kaapit ovat tarkalleen samalla korkeudella ja yhdessä seinässä olevat kaapit myös suoralla viivalla. Älä laita seinälle keraamisia laattoja ennen työtason saamista.
– Kysy hintatarjous saadaksesi tietää työtasosi likimääräinen hinta.

Hintalaskuri

– Päätä minkälaisen altaan ja hanan haluat. Jos et halua ostaa niitä meiltä, niiden pitäisi olla jo ostettuna mitoituksen aikana, jotta mitoittajat voivat tutustua niihin.
– Kun kalusteet ovat paikallaan tai tiedät tarkalleen, milloin ne saa paikoilleen, sovi aika työtasojen tarkasta mitoituksesta.
– Tarkasta mitoittajan kanssa kaikki yksityiskohdat toivomastasi kivestä maksuehtoihin.
– Kun vaihdat vanhan työtason, huolehdi siitä, että uuden saapumisen ajaksi edellinen olisi poistettu ja vesihana laitettu kiinni.
– Kun tiedät uuden työtason asennuksen ajan, sovi aika putki- ja sähkömiehen kanssa, jotka kytkevät työtason putkistoon sekä liesilevyn. Ajan saa sopia aikaisintaan työtason asennusta seuraavalle päivälle. Myöskään työtason takaista seinää ei saisi alkaa laatoittaa aikaisemmin.

Kysy neuvoa asiantuntijoilta

Jos epäilet jotain tai haluat vain enemmän tietoa, kysy asiantuntijoiltamme. Me työskentelemme työtasojen kanssa joka päivä ja vuosien varrella olemme saaneet paljon kokemuksia ja ovelia niksejä, miten auttaa Sinua tavoitettasi – ideaalia kotia – lähemmäs.

Ylellistä uusiokäyttöä

Ideoita pienempään keittiöön

Lapsiystävällisen keittiön suunnittelu

Näin säästät keittiöremontissa

Terrazzo-marmori – tekokivi kivitasojen materiaalina

Crystal Calacatta kvartsi

Colonial Ivory